Episodi de neu a cotes baixes i de fred

query_builder   22 febrer 2013 13:54

event_note Nota de premsa

Episodi de neu a cotes baixes i de fred

 
La matinada de dissabte 23 s’esperen nevades a cotes molt baixes que afectaran sobretot a la meitat sud i a la Catalunya central.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que l’extens anticicló centrat al nord d’Europa afavorirà l’entrada d’una massa d’aire fred procedent de latituds més altes. A banda, l’arribada d’una pertorbació produirà precipitacions a Catalunya que seran en forma de neu fins a cotes molt baixes.
 
La predicció indica que les properes hores d’avui divendres dia 22, les precipitacions continuaran afectant el quadrant nord-est, on la cota de neu anirà baixant fins a 400 metres. A banda, a l’extrem sud hi haurà precipitacions disperses que al vespre s’intensificaran i es faran més extenses, amb una cota de neu que baixarà de 1200 a 800 metres al final del dia.
 
Durant la matinada de dissabte s’esperen precipitacions a qualsevol lloc, tot i que seran menys probables a l’extrem nord del país. Les més importants s’enregistraran  a la meitat sud i a la Catalunya Central. La cota de neu caurà ràpidament durant les primeres hores del dia fins els 200 metres, on la neu podrà agafar al terra, i localment es podrà veure nevar a nivell del mar. Per sobre dels 700 metres es podran acumular més de 20 cm de neu. Al llarg del matí les precipitacions s’aniran restringint al litoral i al prelitoral nord de Tarragona i sud de Barcelona, tot i que aniran minvant fins a desaparèixer a partir de migdia. A més, el vent de component nord bufarà fort als dos extrems de Catalunya i als cims del Pirineu, a partir de migdia, i alterarà notablement l’estat de la mar al nord de la Costa Brava, on hi haurà onades de més de 2.5 metres d’alçada.
 
Diumenge només es preveuen algunes nevades febles i intermitents al vessant nord del Pirineu i s’imposarà l’ambient més assolellat a la resta. L’ambient serà molt fred arreu, i les  temperatures mínimes oscil·laran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -9 i -4 ºC al Prepirineu, nord de la depressió Central i al prelitoral nord, entre -6 i -1 ºC a la resta del prelitoral i de la depressió Central, i entre -2 i 3 ºC al litoral. El vent bufarà fort amb cops molt forts als dos extrems de Catalunya i a punts del Pirineu, i tendirà afluixar durant la tarda.
 
Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, per fred, per vent i per estat de la mar.
 
Les prediccions dels models meteorològics a mitjà termini indiquen que per la propera setmana continuarem dins del radi d’acció de la depressió. Això afavorirà que de cara dilluns es formi algun ruixat dispers al terç nord del país, amb una cota de neu encara molt baixa. Malgrat tot, dimarts i dimecres s’imposaria el domini del sol i les temperatures iniciaran una lenta recuperació.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com i @meteocat
 
Servei Meteorològic de Catalunya
 

1  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 47