Protecció Civil de la Generalitat desactiva el pla Neucat per la normalització de les afectacions causades per la nevada

query_builder   23 febrer 2013 13:37

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat desactiva el pla Neucat per la normalització de les afectacions causades per la nevada

  • Avui hi ha una prealerta del Pla Inuncat per mal estat de la mar a l’Empordà; una prealerta del Pla Procicat per vent al Pirineu i Catalunya Central; i per fred intens sobretot demà a tot el territori

 

  • Tot i que l’episodi ha finalitzat, les baixes temperatures poden provocar en algunes carreteres la formació de plaques de gel, amb la qual cosa es demana molta prudència tant a vianants com conductors

 

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat aquest migdia l’alerta del pla Neucat per la normalització de les afectacions causades per l’episodi de nevades generalitzat que va començar ahir a la tarda i que s’ha allargat fins aquest matí.
 
 
El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que la nevada ja es pot donar per finalitzada, i que durant les properes hores el protagonista ha de ser el fred intens arreu, i també el vent al Pirineu i Catalunya Central i el fort onatge a l’Empordà.
 
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut durant tot l’episodi, fins a les 13.00 hores, un total de 109  trucades relacionades amb la neu i el fred, de les quals 24 al Vallès Occidental, 19 al Barcelonès i 18 al Baix Llobregat.
 
 
Segons ha informat el departament de Territori i Sostenibilitat, dels 69 llevaneus dels que es disposava se n'han utilitzat 55, tot i que des d'ahir el matí ja es va començar a treballar en tasques preventives. Les comarques de Tarragona i Barcelona, concretament el Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Baix Llobregat, Conca de Barberà i Priorat, és on més s'ha hagut de treballar, i en menor mesura a Girona, Terres de l'Ebre i sud de Lleida.
 
 
Durant aquest matí s'ha treballat preventivament a Girona, sud de Lleida i Terres de l’Ebre (un cop retirada la neu s'hi ha escampat sal per evitar la formació de plaques de gel) i la resta del dia es farà el mateix a les comarques de Barcelona i Tarragona per evitar la formació de gel a les carreteres.
 
 
Tot i que puntualment s'han tallat algunes carreteres, aquestes incidències s'han resolt ràpidament per tenir els equips a la zona. Per tant, destacar que la nevada ha afectat a zones amb carreteres d'alt volum de transit, no s'han registrat problemes.
 
 
Al llarg del matí hi ha hagut problemes puntuals de subministrament elèctric als municipis de l’Ordal, Subirats i Avinyonet del Penedès, així com també al municipi de Tivissa, tot i que a hores d’ara ja estan tots solucionats.
 
El Servei Català de Trànsit informa que encara hi ha diverses vies locals afectades per la neu. A Tarragona, trobem quatre vies tallades: la T-311, de Pratdip a Tivissa; la TV-3301, de Bot a Prat de Comte; la TV-7004 a un tram de Vilanova de Prades, i la TV-7333, de Fatarella a Vilalba dels Arcs. És obligatori portar cadenes a la T-733, des d’Ascó fins a la Fatarella, i a la T-201 a un tram de Pontils.
 
A la demarcació de Barcelona només resta tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà, per fort vent i tempesta de neu.
 
Al llarg d’aquesta matinada i aquest matí, s’han vist afectades 25 vies per la neu, de les quals s’han hagut de tallar 17, i hores d’ara ja s’han reobert al trànsit.
A més d’aquestes, ara resten tallades 5 vies (4 a Tarragona i 1 a Barcelona) i 2 més afectades amb l’obligació de portar cadenes.
 
 
Els Bombers de la Generalitat han atès durant tot l’episodi de neu 63 serveis, la majoria per retirar arbres mig tombats pel pes de la neu, tallar branques a punt de caure i recollir cables elèctrics o telefònics malmesos. També s’han fet assistències a persones amb problemes causats per la neu. Gairebé tots a l’entorn metropolità.
 
Les brigades municipals, els tècnics municipals i voluntaris de Protecció Civil i dotacions de Bombers de la Generalitat fan revisió de camins que puguin estar afectats per les nevades.
 
Transports Metropolitans de Barcelona manté suspès el servei d’autobús de les línies 102, 104, 111, 118 i 128.
 
 
 
L'episodi de fred s'allargarà la setmana vinent amb una previsió de baixades molt acusades en els termòmetres. En aquest sentit, es manté una Prealerta del Pla PROCICAT per fred, ja que entre la matinada i el migdia de diumenge es preveuen temperatures més baixes de l’habitual per aquesta època de l’any.
 
 
 
A banda del fred, Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta el Pla Procicat per fort vent avui amb ràfegues que poden superar els 90 km/h a les comarques del Pirineu i Pre-Pirineu i Catalunya Central. A la comarca de l’Alt Empordà el vent també pot bufar amb intensitat fins diumenge.
 
 
Pel que fa al fort onatge, Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla Inuncat. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que les onades poden ser superiors a 2.5 metres d’alçada (maregassa) a les Comarques de l’Alt Empordà i Baix Empordà. L’episodi s’iniciarà avui al migdia i la previsió és que finalitzi el diumenge al migdia.