Els presidents Mas i Peeters

El president Mas anuncia una missió econòmica conjunta de Catalunya i Flandes a l'exterior

query_builder   26 febrer 2013 20:49

event_note Nota de premsa

El president Mas anuncia una missió econòmica conjunta de Catalunya i Flandes a l'exterior

  • El cap de l’Executiu destaca “la voluntat de sumar esforços de països i economies amb interessos similars per situar-nos millor al món”
  • Artur Mas s’ha reunit aquesta tarda amb el ministre-president de Flandes, Kris Peeters, al Palau de la Generalitat
 
Vídeo de la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre que Catalunya i Flandes “sumaran esforços per projectar-se internacionalment”, amb la voluntat de “donar el missatge clar que països i economies amb interessos similars poden anar junts per intentar situar-nos millor al món”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha anunciat que tots dos Governs organitzaran “una missió econòmica conjunta que es farà durant el primer trimestre del 2014”, el destí de la qual es farà públic a finals del proper mes d’abril.
 
Artur Mas ha destacat aquesta iniciativa en una compareixença informativa que ha fet conjuntament amb el ministre-president de Flandes, Kris Peeters, després de reunir-se durant més d’una hora al Palau de la Generalitat. El president de la Generalitat ha subratllat que aquest viatge conjunt a l’exterior “és una idea molt nova, bastant inèdita i que no té gaires precedents” i que vol “sumar  esforços per part de països i d’economies que tenen característiques similars, una base industrial potent, molt orientada a l’exterior, un sector serveis desenvolupat, una identitat forta, una llengua pròpia, i això ens dóna personalitat per intentar conjuntament situar-nos millor al món en allò que puguem sumar”.
 
El president Mas ha explicat que durant la trobada amb el seu homòleg flamenc han parlat sobre la situació econòmica de tots dos països i l’evolució dels acords marc entre Flandes i Catalunya “que estan funcionant molt bé i volem renovar”, ha dit. Mas ha afegit que han analitzat també “els processos en què es troben sotmesos tant Flandes com Catalunya i l’evolució política del dret a decidir a casa nostra” “Són situacions diferents, però tenim elements comuns, com la voluntat de la població de tenir més autonomia, més capacitat de decisió i més control sobre les finances públiques”, ha assegurat.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu català ha celebrat que líders europeus, com Kris Peeters, “tinguin voluntat d’escoltar-nos encara que no comparteixin el 100% de determinades estratègies”. “El que demano és que s’escoltin les nostres raons, i que s’entengui per què el poble de Catalunya majoritàriament està intentant embarcar aquest projecte propi, que no és aïllat sinó de vocació europeista i europea”, ha afirmat Artur Mas. I ha afegit “no volem marxar de l’àmbit europeu, que és el nostre, fa molts segles que tenim vocació europea, i ho volem fer col·laborant amb l’Estat però marcant un projecte propi entorn del dret a decidir.”
 
 
Votació de les resolucions a favor del dret a decidir
 
A preguntes dels periodistes, Artur Mas s’ha referit a l’anunci del PSC que avui votarien al Congrés a favor de les resolucions sobre el dret a decidir. El president ha subratllat “que aquesta votació és important i va en la línia del que demana la majoria de la població”. Ha assegurat que “fóra un fet diferencial molt gran i positiu que els socialistes catalans decidissin donar suport en aquesta línia del dret a decidir, encara que sigui sense compartir l’opinió i la votació amb el PSOE”. “Sembla que dintre del PSC algú es vol desmarcar, però si majoritàriament van en aquesta línia de suport al dret a decidir, com a president del país ho celebraré molt i crec que és una inflexió molt interessant de cara al futur en la política catalana”, ha reblat.
 
 
Sentència del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística
 
Sobre la sentència del Tribunal Suprem que avala la immersió lingüística, el president de la Generalitat ha celebrat la decisió, perquè “ve a dir que el model no cal tocar-lo, és bo, i, a partir d’aquí, els temes més individuals que es puguin plantejar han de tenir una resposta també molt individualitzada, però sense perjudicar un model d’immersió lingüística amplíssimament acceptat per la societat catalana de manera absolutament majoritària i des de fa molt temps”. “Es tracta que l’educació i l’ensenyament siguin un element de cohesió cultural, lingüística i social”, ha reblat.
 
El president Peeters, per la seva banda, també s’ha referit al procés pel dret a decidir endegat a Catalunya. En aquesta línia, ha ressaltat la importància del diàleg. “La base de tot és el diàleg, i confio que, igual com s’ha produït a la Gran Bretanya, a l’Estat espanyol es produeixi diàleg perquè és l’única manera d’arribar a una solució consensuada”, ha dit.
 
En acabar la reunió, tots dos presidents han escoltat, des del Pati dels Tarongers, la interpretació de l’himne de Flandes des del carilló del Palau, a càrrec de la carillonista Anna Ma. Reverté.

2  

Imatges

Els president Mas i Peeters

Els president Mas i Peeters 471

Roda de premsa

Roda de premsa 561

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa