Protecció Civil de la Generalitat demana precaució per l'episodi meteorològic de fort onatge, pluja sostinguda, vent i neu demà i divendres

query_builder   27 febrer 2013 13:23

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat demana precaució per l'episodi meteorològic de fort onatge, pluja sostinguda, vent i neu demà i divendres

 
  • Protecció Civil posa en alerta el pla INUNCAT per la mala mar i pluges importants els propers dos dies, coincidint amb un episodi de neu i vent fort
  • També hi ha una prealerta del Pla NEUCAT per possibles nevades a partir dels 800 m i del Pla PROCICAT per forts vents
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest migdia la fase d’alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya INUNCAT arran de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges sostingudes (amb episodis de pluja intensa i tempesta) demà i divendres, que poden provocar acumulacions de més de 100 l/m2 en 24 hores, i del fort onatge (que pot superar els 2,5 m) que afectarà el litoral també demà i divendres.
 
L’episodi meteorològic advers també portarà fort vent, especialment a cotes altes, i neu, que demà començarà a cotes mitjanes als dos extrems, i anirà pujant de cota, fent que es puguin acumular gruixos importants al Pirineu Oriental.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució allà on el fenomen demostri virulència, no apropar-se a espigons, esculleres, passejos marítims ni baixar a les platges o cales. Un cop de mar pot endur-se algú mar endins i cal anar amb molt de compte.
 
Segons informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir de la propera mitjanit es preveu que les pluges comencin a l’extrem sud del país i, a partir de primera hora del matí, s’afegiran les comarques del nord-est. Amb el pas de les hores, les pluges s’estendran a tota la zona litoral i prelitoral. La previsió és de pluges sostingudes, que puntualment poden ser intenses amb tempestes locals. Es podrà superar el llindar de 100 l/m2 acumulats en 24 hores, especialment a Terres de l’Ebre demà dijous.
 
Aquest episodi de pluja es mantindrà fins divendres, quan a partir del migdia s’anirà reduint cap al terç nord-est. Divendres es poden superar els 100 l/m2 en 24 hores a les comarques de Girona, Osona i el Vallès Oriental durant divendres.
 
Estat de la mar
 
Demà dijous hi haurà fort onatge que començarà a primera hora del matí a la meitat sud del litoral i s’anirà estenent amb el pas de les hores fins afectar a tota la costa catalana.
 
Les ones podran superar els 2,5 m (maregassa) com a conseqüència del vent de llevant i hi haurà mar de fons de l’est. De cara a divendres l’onatge es desplaçarà cap al nord. Cal vigilar molt. A Barcelona i voltants el fenomen es mantindrà els dos dies i cal tenir molta precaució i abstenir-se d’anar a veure com trenquen les ones, és perillós. Cal restringir les activitats recreatives a mar i adequar les professionals en cada cas a la situació marítima.
 
Vent i neu:
Es manté la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel fort vent que bufarà els dos dies propers, i una prealerta del Pla NEUCAT, per les possibles nevades que es preveuen, especialment a cotes superiors a 800 m, on es poden acumular gruixos de més de 20 cm.
 
Hi haurà vent sostingut, especialment a cotes altes. També hi ha la possibilitat que hi hagi nevades, que demà començaran a cotes baixes (500 m), especialment als extrems del país. A partir del migdia la cota pujarà fins a 800 -1.000 m i superiors. Es podrà acumular gruixos destacables especialment a les muntanyes dels Ports, Prades, Montseny i al Pirineu Oriental. Caldrà tenir precaució en zones on bufi el vent i tenir en compte que la neu serà humida en molts llocs.
 
Cal estar atent a l’evolució de la previsió i demà pel matí informar-se de les possibles afectacions a la xarxa viària en les comarques afectades. Podeu seguir el twitter del Servei Català de Trànsit @transit i el de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.
 
Aquest migdia s’ha reunit el comitè tècnics del Pla INUNCAT al Departament d’Interior, presidit pel director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, amb presència de comandaments dels cossos operatius i representants d’empreses de serveis bàsics per posar a punt els plans de contingència per fer front a l’episodi.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil de la Generalitat  ja s’ha informat als Ajuntaments afectats de la situació per tal que prenguin les mesures preventives adients.