Catalunya materialitza 16 projectes d'inversió empresarial en el que va d'any, amb una inversió de 65 milions d'euros i la creació de 806 llocs de treball

query_builder   27 febrer 2013 14:05

event_note Nota de premsa

Catalunya materialitza 16 projectes d'inversió empresarial en el que va d'any, amb una inversió de 65 milions d'euros i la creació de 806 llocs de treball

 
·         El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat avui aquestes xifres al Ple del Parlament. El conseller ha valorat “molt positivament els resultats obtinguts en captació d'inversió durant els primers mesos de legislatura així com també en els darrers anys”.
 
·         “Segons dades de l'FDI Markets, del Finantial Times Group, al 2012 Cataluya es va posicionar com a primera regió de l'Europa Continental en volum d'inversió atreta i creació de llocs de treball lligats a projectes captats”, ha explicat el conseller.
 
·         El conseller Puig ha respost també una qüestió en relació al fracking, demanant “situar el debat en el seu punt exacte” i assegurant que el Govern “serà exigent, molt exigent amb les empreses que han obtingut l'autorització”.
 
 
Durant els primers dos mesos de 2013, Catalunya ha materialitzat un total de 16 nous projectes amb una inversió associada de 65,45 milions d'euros, la creació de 806 nous llocs de treball i la garantia de manteniment de 1.483 llocs de treball addicionals. Aquestes són les xifres d'inversió que ha donat a conèixer avui al Parlament el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.
 
Responent a una pregunta parlamentària, el conseller Puig s'ha referit a projectes coneguts en els darrers dies “com Booking.com, Europastry, Fluvitex, d'empreses multinacionals estrangeres o catalanes, o les inversions ja conegudes de Nissan, Novartis o Clariant així com operacions relacionades amb el Mobile World Congress i la Capitalitat de Barcelona en el sector de la telefonia mòbil”.

La majoria dels projectes materialitzats en els dos primers mesos de 2013 (69%) han estat estrangers, amb procedència ben diversa com EEUU, Israel, Holanda, lÍndia o Alemanya. Pel que fa als sectors, les inversions han estat en sectors com les TIC, automoció, químic, agroalimentari, farmacèutic, tèxtil, turisme o logística.
 
El conseller també ha qualificat de “molt bons” els resultats de 2012. “Segons dades de l'FDI Markets, del Finantial Times Group -ha apuntat el conseller-, Cataluya s'ha posicionat com a primera regió de l'Europa Continental en termes de volum d'inversió atreta i creació de llocs de treball lligats a projectes captats, només per darrera d'algunes regions del Regne Unit i d'Irlanda”.

Segons la mateixa font, Catalunya va atreure al 2012 un total de 79 projectes d'inversió, amb un volum d'inversió associada de 2.495 milions de dòlars (1.800 milions d'euros), i la creació de 5.664 llocs de treball.
 
D'aquests projectes, un total de 27 projectes es van materialitzar des de la Direcció General d'Indústria, a través de l'Agència de suport a l'empresa, ACC1Ó; uns projectes que van generar una inversió de 331,88 milions d'euros, la creació de 2.324 llocs de treball i el manteniment de 2.566 llocs de treball addicionals. Aquests resultats de 2012 van representar un augment “important i significatiu” respecte a l'any anterior, un 23,7% més de projectes i un 30% més pel que fa a llocs de treball creats i mantinguts.
 
Tot i el bons resultats, el conseller Puig ha volgut puntualitzat “que no estem satisfets” i ha afegit que “per tal que el país es reactivi econòmicament i pugui crear l'ocupació que necessita calen moltes inversions empresarials tant estrangeres com autòctones”.
 

Defensa del model comercial català
 
A preguntes del PP, el conseller Puig ha assegurat que al Govern de la Generalitat “li preocupa l'evolució del sector comercial” però ha volgut puntualitzar que “comparant, malgrat la crisi econòmica, el sector comercial a Catalunya està resistint millor que a altres territoris aquesta situació de baixada del consum”. El titular d'Empresa i Ocupació ha afegit que “el comerç s'està adaptant a un entorn difícil, i aquest procés exigeix un suport permanent i la defensa, en qualsevol dels casos, del nostre model de comerç urbà”.
 
El conseller Puig ha puntualitzat que “el model comercial català és un model avalat al llarg dels anys per aquest parlament amb un ampli consens de les forces polítiques”. En aquest sentit ha reconegut “entendre” que “el PP defensi un model que ens vol imposar Madrid però que no compartim bàsicament per dos motius: primer, perquè és una discrepància clara, radical i estructural amb el nostre i aquest model espanyol el volen alterar fins a desvirtuar la manera d'endreçar les nostres relacions comercials, i segon perquè qualifica de legislacio bàsica un nivell de detall que no podem admetre de cap manera”.
 
El conseller Puig ha reiterat que “continuarem defensant el model de comerç català, un model d'integració, d'equilibri de formats, amb estructures horàries que defensen les condicions laborals i la conciliació de la vida laboral i familiar, tenint present les estructures d'aquest sector empresarial a casa nostra i que, a més, ja té mecanismes propis de flexibilitat i de consideració de la diversitat, com per exemple la consideració del caràcter turistic dels diferents municipis”.
 
Així mateix, el conseller ha assenyalat que “amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística a la mà, el model que ens vol imposar Madrid no representa una major ocupació per al sector, ni tampoc un increment de vendes, ni una millora de les condicions salarials”. En relació a l'informe elaborat per l'Autoritat Catalana de la Competència sobre el model comercial català, el conseller ha apuntat que “el respectem, però sincerament parteix d'un punt que no compartim”.
 

Ressituar el debat del fracking
 
El conseller Puig, en resposta a una pregunta del grup d'ICV, s'ha referit al fracking. El conseller ha demanat “situar el debat en el seu punt exacte”. En aquest sentit, ha recordat que “en aquests moments a Catalunya no està damunt de la taula el mètode del 'fracking'; hi ha un únic expedient autoritzat per fer prospeccions d'aquest tipus d'hidrocarburs i altres dos expedients que encara estan en tramitació. L'expedient autoritzat és per una prospecció que no comporta l'ús de la tècnica del 'fracking'”.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que “d'entrada, nosaltres som partidaris d'adquirir aquest coneixement, que s'ha de fer amb rigor, transparència, control públic” i ha assegurat que el Govern “serà exigent, molt exigent amb les empreses que han obtingut l'autorització”.

El conseller Puig ha remarcat que la Generalitat té “capacitat i autoritat per autoritzar investigació però no pas per autoritzar les explotacions, que és una competència de l'Estat”. Així mateix, ha plantejat que “només en el supòsit que es detectés la presència d'aquests hidrocarburs en quantitats i en unes localitzacions que fessin econòmicament interessant la seva explotació, seria el moment de debatre políticament i socialment si aquesta explotació s'ajusta al nostre model energètic, i si les tecnologies impliquen riscos socials o impactes mediambientals”.

Per això -ha afegit el conseller-, per quan arribi el moment si és el cas, el Govern va aprovar la creació un grup de treball que recopili i analitzi tota la documentació que organismes internacionals i altres governs han elaborat o estan elaborant, per tal de decidir a partir d'nformació contrastada, i no pas a partir de rumors”. Els resultats d'aquest grup de treball seran públics, ha assegurat el conseller.