Les mesures correctores redueixen les pudors a l'àrea de Can Carreras de Rubí

query_builder   28 febrer 2013 13:58

event_note Nota de premsa

Les mesures correctores redueixen les pudors a l'àrea de Can Carreras de Rubí

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat ha requerit diferents activitats de la zona a implementar millores a les instal·lacions per evitar les molèsties per pudors
  • Aquesta implementació ha de permetre reduir encara més els episodis
Unitat mòbil de control de la qualitat de l'aire situada a l'IES J.V. Foix, de Rubí.
Unitat mòbil de control de la qualitat de l'aire situada a l'IES J.V. Foix, de Rubí.
 
 
Les últimes campanyes que ha dut a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat a l’àrea de Can Carreras de Rubí, on s’hi han estat produint molèsties per pudors, confirmen que el percentatge de detecció d’olor s’ha reduït un 50% a les zones amb una major densitat de població.
Després de diverses campanyes d’observació a camp efectuades al llarg de l’any 2012, la Direcció General de Qualitat Ambiental va requerir als titulars del dipòsit controlat de Can Carreras (Grupo FSM Vertispania) que implementessin mesures per reduir les pudors provinents de les seves instal·lacions. D’entre les opcions que es van posar sobre la taula, es va optar per captar el biogàs del dipòsit, vehiculant-lo i tractant-lo a través d’una torxa.
 
També es va identificar com a font d’olors molestes la planta d’ensacatge de compost contigua al dipòsit i es va acordar amb l’ajuntament que efectuaria les accions oportunes per reduir l’impacte odorífer d’aquesta instal·lació, una competència de caràcter municipal.
 
Les últimes visites que va efectuar el personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat a finals d’any a la zona van determinar un nou focus d’olor al dipòsit controlat de terres i runes de l’empresa Puigfel, molt proper a l’IES J.V. Foix. Després de ser requerida, l’empresa ha informat que ja ha instal·lat un filtre de carbó actiu a la sortida de la xemeneia de biogàs. També es va comprovar llavors que, tot i haver-se reduït, continuaven les molèsties derivades de les diferents activitats generadores d’olors de la zona. Així que se les va instar a afegir mesures complementàries. Pel què fa al dipòsit de Can Carreras, l’empresa ha informat d’un nou pla de millores per a les instal·lacions i que inclou la detecció i reparació de fuites a les canonades, el segellat de les xemeneies d’un dels vasos i la reducció del front d’explotació. Està previst que, en els propers dies, s’hi incorpori un equip de desulfuració del biogàs vehiculat cap a la torxa.
 
La implementació d’aquestes noves mesures correctores han de permetre reduir encara més els episodis de pudors que es produeixen a la zona.
 
Paral·lelament a les observacions de camp i als requeriments a les activitats, des de finals d’octubre de 2012, una unitat mòbil situada a l’IES J.V. Foix avalua la qualitat de l’aire de la zona. Els resultats indiquen que els contaminants avaluats (diòxid de sofre, sulfur d’hidrogen, òxids de nitrogen, monòxid de carboni, partícules PM10, ozó, metalls, amoníac i benzè) estan per sota dels límits que estableix la legislació. Tot i que a l'inici de la campanya de mesuraments es van detectar nivells força elevats de sulfur d’hidrogen, sempre dins del rang legal vigent, un cop incorporades bona part de les mesures requerides, els nivells d’aquest contaminant s’han reduït de forma significativa i ja no es detecten males olors a la zona on es troba ubicada la unitat mòbil.
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 135

Foto

Foto
JPG | 178