Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla Inuncat per les pluges i la mala mar i la prealerta del Procicat per forts vents fins demà a mitjanit

query_builder   28 febrer 2013 13:39

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla Inuncat per les pluges i la mala mar i la prealerta del Procicat per forts vents fins demà a mitjanit

 
 
  • Protecció Civil manté l’alerta del pla INUNCAT per la mala mar i pluges importants tot dijous i fins demà divendres a mitjanit. El fort onatge s’intensifica amb onades que poden superar els 4 metres

 

  • Es manté la prealerta del pla PROCICAT per forts vents que s’allarguen fins demà a mitjanit i del Pla NEUCAT per possibles nevades a nord i sud del país i acumulació de gruixos de 20 cm a cotes altes
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya INUNCAT arran de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges sostingudes (amb pluja intensa i tempesta) avui i demà divendres fins a mitjanit, que poden provocar acumulacions de més de 100 l/m2 en 24 hores, i del fort onatge, que s’intensificarà amb onades que poden superar els 4 metres (mar brava), i que afectarà tot el litoral català també fins demà a la nit.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució allà on el fenomen demostri virulència, no apropar-se a espigons, esculleres, passejos marítims ni baixar a les platges o cales. Un cop de mar pot endur-se algú mar endins i cal anar amb molt de compte.
 
Segons informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), al llarg de la tarda les pluges s’aniran estenen i intensificant a tota la zona litoral i prelitoral. La previsió és de pluges sostingudes, que puntualment poden ser intenses amb tempestes locals, durant tota la nit i demà fins a mitjanit. Demà s’espera que les pluges afectin tota aquesta zona però siguin més intenses a les comarques del nord-est. Es podrà superar el llindar de 100 l/m2 acumulats en 24 hores.
 
 
Vent i estat de la mar
 
A partir de la tarda, l’estat de la mar s’anirà estenent a tot el litoral català amb intensificació de les onades, que poden superar els 4 metres, gairebé a tota la costa. El fort onatge es mantindrà durant tota la nit i s’allargarà fins demà divendres a mitjanit. L’episodi baixarà d’intensitat a partir del vespre de demà a la meitat sud del país.
 
Hi haurà mar de fons de l’est que s’intensifica en part perquè s’allarga l’episodi de fortes ventades fins demà a mitjanit. El vent bufarà de component est i les ratxes màximes (més de 90 km/ h) s’assoliran a cotes altes. Demà divendres el vent bufarà de component est a nord a les comarques centrals de Catalunya.
 
Atès l’augment del perill per la intensificació de l’episodi (mar brava), Protecció Civil recorda que cal vigilar molt i demana abstenir-se d’anar a veure com trenquen les ones. Cal restringir les activitats recreatives a mar i adequar les professionals en cada cas a la situació marítima.
 
 
Prealerta Neucat
 
Es manté la prealerta del Pla NEUCAT l’extrem sud del país i a les comarques del Ripollès, Osona i el Vallès Oriental. Es preveu que demà, fins a mitja tarda, nevi a cotes altes (1.200 metres) amb l’acumulació de gruixos destacables, més 20 cm a cota 1.400 m i més de 50 cm a punts més elevats del Ripollès i del Montseny.
 
Cal estar atent a l’evolució de la previsió i demà pel matí informar-se de les possibles afectacions a la xarxa viària en les comarques afectades. Podeu seguir el twitter del Servei Català de Trànsit @transit i el de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil de la Generalitat  ja s’ha informat als Ajuntaments afectats de la situació per tal que prenguin les mesures preventives adients.