La vicepresidenta del Govern participa en el Buró Polític de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) a Alexandroupolis

query_builder   1 març 2013 14:12

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta del Govern participa en el Buró Polític de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) a Alexandroupolis

 
  • Joana Ortega s’ha reunit amb el ministre de Defensa francès i president de la CRPM, Jean-Yves Le Drian
  • Ha presentat el Pla de treball de la Comissió Intermediterrània que actualment presideix Catalunya
Un moment de la reunió entre la vicepresidenta i el ministre Le Drian
Un moment de la reunió entre la vicepresidenta i el ministre Le Drian
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presentat el Pla de treball de la Comissió Intermediterrània durant la seva primera participació en el Buró Polític de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) que s’ha reunit avui divendres, 1 de març, a Alexandroupolis (Grècia). L’ha acompanyat el director general de Relacions Exteriors, Francesc de Paula Gambús.
 
Abans de la presentació, la vicepresidenta Joana Ortega s’ha reunit privadament amb el ministre de Defensa francès i president de la CRPM, Jean-Yves Le Drian, amb qui ha comentat la situació política a Catalunya, Espanya i Europa. El ministre de Defensa francès ha destacat que Catalunya és exemple en l’aplicació de les mesures d’austeritat necessàries per complir amb els objectius de dèficit i s’ha mostrat molt interessat en conèixer les principals mesures que el Govern de la Generalitat està aplicant en aquest sentit.
 
Joana Ortega ha expressat el compromís de Catalunya en la vertebració de la Mediterrània, reconegut pel president del CRPM que ha agraït el rol de lideratge que Catalunya ha desenvolupat sempre en aquest context euromediterrani i s’ha compromès a seguir mantenint una relació fluïda al si de la CRPM i de la CIM.
 
Per altra banda la vicepresidenta també s’ha mostrat interessada per la percepció de Le Drian sobre l’actual situació al nord d’Àfrica i especialment a Mali, on recentment han actuat les forces armades franceses.
 
Pla de treball de la Comissió Intermediterrània
 
Representant la presidència de la Comissió Intermediterrània, la vicepresidenta Joana Ortega ha presentat els objectius i estratègies pels propers dos anys al si de la Comissió i dins del programa de treball de les Comissions Geogràfiques del Buró Polític de la CRPM.
 
En primer lloc, Joana Ortega ha destacat que cal avançar en aspectes sectorials clau pel desenvolupament de les regions del Mediterrani com els transports, amb una atenció especial als corredors; la política marítima i l’agrícola; les qüestions lligades a l’accés a l’aigua i a l’eficiència energètica; la promoció de la cultura i el turisme; la cooperació territorial, i el suport a les pimes i a les polítiques d’ocupació.
 
En coherència amb l’especial atenció que mereix el futur de la política de veïnatge, la vicepresidenta ha avançat que la ponència de l’Informe anual de la Comissió ECOTER estarà dedicada a l’anàlisi de la futura política de cohesió del Mediterrani i ha confirmat que aquest informe es presentarà en la propera reunió de la Comissió ECOTER que tindrà lloc l’octubre de 2013 i que s’aprovarà en el proper ple de l’ARLEM, a principis del 2014.
 
Joana Ortega ha remarcat que “cal una política comú de convergència en les fronteres sur de la Unió Europea, en què es puguin integrar les demandes i necessitats de les regions de tot el Mediterrani i la cultura de la governança multinivell basada en la democràcia”. En aquest sentit, la vicepresidenta ha defensat la necessitat de programes pilot de la UE en el Mediterrani que tinguin com a objectiu la cohesió social, econòmica i territorial a la regió.
 
Finalment, ha ofert la disponibilitat de la Comissió que presidirà durant els propers dos anys per treballar en un nou projecte sobre capacitació d’electes i funcionaris de l’administració pública regional i local, així com la intenció d’estendre el partenariat a nous membres potencials de regions del sur i est del Mediterrani.
 
Sessió sobre estratègies macroregionals
 
La vicepresidenta ha explicat que es vol impulsar la creació d’una estratègia macroregional integrada amb subestratègies complementàries: les dues principals pel Mediterrani occidental i l’oriental i una específica per a l’Adriàtic-Iònic. També ha informat que el resultat de les reflexions sobre les estratègies macroregionals es presentaran a les institucions europees el mes de juny d’enguany, mitjançant un document de posicionament polític.
 
El Buró Polític és el principal òrgan de decisió de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa en què es discuteixen i s'aproven les propostes de posicions, declaracions i qüestions pressupostàries, de reglament i administratives que es presenten posteriorment a l'Assemblea General. Les posicions i declaracions de la CRPM solen ser considerades de gran valor pels serveis tècnics de la Comissió Europea.

1  

Imatges

reunió vicepresidenta - ministre Le Drian

reunió vicepresidenta - ministre Le Drian 1279