verso

Representants de vuit països europeus participen en unes jornades de treball a Barcelona per a fomentar l'ocupació a través del voluntariat

query_builder   4 març 2013 13:58

event_note Nota de premsa

Representants de vuit països europeus participen en unes jornades de treball a Barcelona per a fomentar l'ocupació a través del voluntariat

El Departament de Benestar Social i Família i la UAB són els socis catalans del projecte VERSO (Voluntaris per a l’ocupació europea), que promou el paper del voluntariat en la inserció social i laboral
 
La qualitat dels projectes catalans en matèria de voluntariat i ocupació ha despertat l’interès dels socis del projecte, que els han volgut conèixer de primera mà
Verso
Representants de vuit països europeus participaran avui i demà a Barcelona en les jornades de treball del projecte VERSO (Voluntaris per a l’ocupació europea). En el decurs de la trobada, representants i tècnics d’Administracions Públiques i d’universitats podran conèixer de primera mà diverses iniciatives d’entitats catalanes que fomenten l’ocupació a través del voluntariat.
 
Finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, INTERREG IVC de la UE, el projecte VERSO té l’objectiu de demostrar com el voluntariat pot ajudar les autoritats a combatre l’atur i a millorar la qualitat de vida de les persones que es troben en aquesta situació.
 
El Departament de Benestar Social i Família i la Universitat Autònoma de Barcelona són els socis catalans del projecte, que compta també amb partners d’Alemanya, Anglaterra, Bulgària, Dinamarca, Grècia, Holanda i Hongria.
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la vicerectora d'Estudiants i Cooperació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Sílvia Carrasco, han rebut aquest migdia la delegació europea.
 
5 bones pràctiques catalanes
 
En el marc d’aquest projecte, s’està elaborant un catàleg de bones pràctiques i recomanacions per implementar-les a diversos països i contextos europeus. Els centres de recerca que formen part de VERSO han seleccionat 16 bones pràctiques entre la trentena d’iniciatives presentades pels socis polítics del projecte.
 
En aquesta primera fase, el Departament de Benestar Social i Família va aportar cinc experiències d’entitats catalanes, dues de les quals han estat escollides per formar part del catàleg.
 
En el decurs de la trobada que se celebra a Barcelona, representants i tècnics europeus podran conèixer de primera mà els dos projectes catalans seleccionats:
 
  • Obrint la porta a la rehabilitació, una iniciativa de la Fundació per a la reinserció de dones (Ared), té com a objectiu millorar l’ocupabilitat i l’empleabilitat de col·lectius amb dificultats per accedir al mercat de treball, especialment dones procedents de centres penitenciaris. La metodologia del projecte permet que les usuàries disposin d’una intervenció integral per part d’un equip humà pluridisciplinar, format per professionals i persones voluntàries, que fa possible una individualització dels programes.
 
  • Fem possible la integració, gestionada per Voluntaris en Assessoria Empresarial (VAE), es tracta d’un projecte d’acompanyament i tutorització en la recerca de feina i d’emprenedoria que s’adreça a col·lectius que per la seva situació de vulnerabilitat necessiten processos de més proximitat, més mediats i adaptats a les seves especificitats. El fa possible un grup de voluntaris que han treballat com a empresaris, directius o executius, que desitgen compartir l’experiència adquirida durant la seva vida laboral i alhora assumir un paper actiu en la construcció ciutadana.
 
Les cinc iniciatives presentades per Benestar Social i Família van obtenir molt bones puntuacions en el procés de valoració. És per això que els representants i els tècnics reunits a Barcelona han volgut conèixer també la resta de candidatures, tot i que finalment no formin part del catàleg de bones pràctiques. Són projectes que duen a terme la Fundació Èxit, el Casal dels Infants per a l’acció social als barris i l’entitat Punt de Referència:
 
  • Projecte Coach, gestionat per la Fundació Èxit. Aquesta iniciativa consta d’un programa pautat d’entrenament en habilitats laborals mitjançant el qual un grup de voluntaris de diverses empreses acompanyen i faciliten el primer contacte amb el món laboral a joves que, en la seva major part, han patit fracàs escolar i que no disposen de referents del món laboral en la família o en el seu entorn. El coaching estableix un marc d’acompanyament que fomenta que l’usuari ampliï la seva visió i possibilitats de desenvolupament personal i professional. Alhora aquesta metodologia permet al voluntariat empresarial i a les empreses participar en la formació de joves en situació de desavantatge social, en tant que es converteixen en referents positius i motivadors i els inicien en les claus del món laboral.
 
  • Servei de Transició a l’Autonomia que gestiona el Casal dels Infants per a l’acció social als barris. El projecte té com a finalitat que els joves assoleixin l’autonomia sociolaboral i econòmica i l’accés a una xarxa social normalitzada, tot fomentant les capacitats personals i socials. Algunes de les persones que hi participen són extutelades per l’Administració, d’altres són persones sense xarxa de suport, com ara joves nouvinguts que han de superar tràmits administratius que allarguen el període de normalització. El projecte parteix de la idea que la millora de la capacitat de relacionar-se aporta més potencial per a la inserció social i és per això que impulsa el jove a implicar-se en altres grups (entitats culturals o socials, camps de treball a l’estranger...). La presència i el treball coordinat d’un equip de voluntaris i un de professionals permet una evolució continuada i a mida dels usuaris que s’atenen.
 
  • Programa “Referents”, implementat per l’entitat Punt de Referència. Aquest programa ofereix a joves tutelats i extutelats o persones en risc d’exclusió social que ho sol·liciten, una persona voluntària que actua com a referent adult i els recolza en les seves necessitats quotidianes. Els referents són persones voluntàries d’entre 26 i 65 anys, disposades a acompanyar un jove, que es comprometen a donar continuïtat a la relació i a participar durant un any en les activitats de grup que planteja l’entitat, a oferir suport emocional, lúdic, lingüístic i social, a més d’un acompanyament en la inserció laboral i en la cerca d’habitatge. El programa posa èmfasi en l’acompanyament voluntari, que juntament a l’acompanyament professional, garanteix una autonomia necessària per als joves que han d’emancipar-se.
 
La representació catalana a VERSO
 
Catalunya és un dels països participants en el projecte VERSO i hi està representada pel Departament de Benestar Social i Família, mitjançant la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, que és el soci polític, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través del Departament de Pedagogia Sistemàtica i Social, que és el soci de coneixement.
 
El pes específic de la presència catalana en el projecte és molt significatiu. Per una banda, el Govern de la Generalitat és el soci que compta amb més capacitat normativa i política en matèria de voluntariat, ja que la resta d’autoritats que formen part del projecte tenen una influència relativa en aquest camp. D’altra banda, la Universitat Autònoma de Barcelona lidera des del punt de vista acadèmic el projecte, juntament amb les altres tres universitats participants: la Universitat d’Aarhus de Dinamarca, la Universitat de Ioannina de Grècia i l’Escola de Negocis de Budapest.
 
Catalunya encara amb molta il·lusió el repte de VERSO, per tot el que pot aportar a la resta de socis europeus, gràcies a la seva llarga tradició en el foment del teixit associatiu i en la promoció del voluntariat i per tot el que pot aprendre d'altres pràctiques europees en aquest camp.

1  

Imatges

Presentació de les jornades del projecte VERSO

Presentació de les jornades del projecte VERSO 1984