Protecció Civil de la Generalitat: Incidències destacades a causa de les pluges (16:00h)

query_builder   5 març 2013 16:39

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Incidències destacades a causa de les pluges (16:00h)

 
  • Protecció Civil manté activada l’alerta del pla INUNCAT per intensitat i acumulacions de pluges al nord-est de Catalunya i per fort onatge a l’Empordà
 
  • Atesa la crescuda de rius i barrancs, Protecció Civil recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d’alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya INUNCAT per les acumulacions significatives de pluja i per intensitat al quadrat nord–est del país. A banda, es manté el mal estat de la mar, amb onades que poden superar els 2,5 metres a l’Empordà.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), avui a la tarda hi haurà una petita pausa de pluges, que es reactivaran de nou al vespre i fins demà al migdia, afectant arreu del territori, però amb acumulacions importants sobretot a les comarques del nord-est del país.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que les pluges acumulades a la capçalera del riu Ter han provocat un augment destacable del cabal del riu a la capçalera, amb un increment de cabal a la llera principal, des de la confluència del riu Ter amb el Freser i fins a l’embassament de Sau. A més, s’espera que aquesta situació es mantingui durant les properes hores.
 
Els municipis que es poden veure afectats per aquesta crescuda són: Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria de Corcó i Tavertet.
 
Tot i que els cabals són superiors als habituals, no hi ha risc de desbordament. Tanmateix, Protecció Civil recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell.
 
 
Incidències registrades fins al moment:
 
Actualment, i a causa de la pluja, queden només 1.209 abonats sense llum a tot Catalunya, la majoria a Sabadell (416) i Calonge (342). Aquest migdia, però, estaven afectats 5.000 abonats a tot Catalunya, dels quals 3.594 eren a Sabadell, i la resta distribuïts per Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat, Blanes i l’Escala.
 
Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), en tot l’episodi i fins ara ja s’han acumulat 175 litres/m2 al Parc Nacional dels Ports (Baix Ebre); 179 l/m2 a Viladrau (Osona); 103 l/m2 a Sant Pau de Segúries (Ripollès); 95 a Molló (Ripollès); 84,8 al Puig Sesolles (1.668m) al Vallès Oriental.
 
Pel que fa a onatge, a l’Escala, Blanes, Badalona i Premià de Mar, s’han registrat onades d’entre 2,5 i 3 metres d’alçada, amb la qual cosa s’ha superat el llindar previst.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des de la passada matinada fins avui a les 14.00 hores, un total de 114 trucades relacionades amb l’episodi de pluja (despreniments, obstacles a la via, inundacions,...). La majoria de trucades s’han rebut a les comarques del Vallès Occidental i el Barcelonès.
 
El Servei Català de Trànsit informa que a la LV-2012 es dóna pas alternatiu a Floresta per esllavissades; a la LV-5052 està tallat l’accés a Montcorbau per una allau; i la TV-3301 a Bot i la BV-2112 a Sant Pere de Ribes estan tallades per inundacions.
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut 35 avisos relacionats amb el vent i la pluja d’aquest matí, entre les 08.30h i les 16.00h d’avui. En total, des de les 00.00h d’avui, s’han rebut ja 45 avisos pel temporal.
 
En tots els casos es tractava de retirar o assegurar arbres mig tombats, netejar calçades de branques i pedres caigudes, que en dificultaven la circulació, i revisions de façanes amb elements estructurals malmesos pel vent i al humitat. En cap d’ells no hi ha hagut cap persona ferida.
 
Per Regions, on més avisos s’han rebut ha estat a la Metropolitana Nord (15), seguida de Girona i Tarragona (6 avisos cadascuna), la Centre i la Metropolitana Sud (3 per cap), i les Terres de l’Ebre (2).
 
Recordar també que Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest migdia en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, a causa d’una allau, sense ferits, a la carretera LV-5052, entre els punts quilomètrics 0 i 1, d’accés al nucli de Montcorbau (terme municipal de Vielha e Mijaran).