Protecció Civil manté l'alerta del pla ALLAUCAT per l'allau d'avui a Vielha

query_builder   5 març 2013 17:45

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta del pla ALLAUCAT per l'allau d'avui a Vielha

 
  • Al nucli de Montcorbau (Vielha), que ha quedat aïllat per l’allau, ja s’ha pogut obrir un pas per a persones però no per a vehicles

 

  • Per demà està previst perill fort d’allaus a l’Aran-Franja Nord Pallaresa

 

 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, a causa d’una allau que hi ha hagut aquest matí a la carretera LV-5052 d’accés al nucli de Montcorbau (Vielha e Mijaran). Com a conseqüència de l’allau d’aquest matí, el nucli de Montcorbau ha quedat aïllat i es preveu que els treballs de neteja de la calçada es mantinguin al llarg del dia. A hores d’ara encara no s’ha pogut obrir al trànsit la calçada i continuen les tasques de retirada de la neu, però ja s’ha obert un pas per a persones.
 
Una dotació dels Pòmpiers d’Aran ha esta revisant aquesta tarda la zona afectada per l’allau, i han descartat que hi hagi cap perill addicional.
 
D’altra banda, l’Institut Geològic de Catalunya ha emès un avís de perill d’allaus per demà dimecres dia 6, amb un grau de perill d’allaus augmentant a FORT (4) a la meitat sud de l’Aran i Franja Nord de la Pallaresa..
 
Per dimecres s'espera que el sol llueixi, les temperatures augmentin i l'ambient sigui molt humit. En aquestes condicions s'espera un augment de l'activitat d'allaus espontànies a totes les orientacions. Puntualment podria haver-n’hi alguna de grans dimensions en vessants obacs, per l'existència de capes febles internes que poden sobrecarregar-se.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions en activitats a zones d'alta muntanya on hi hagi neu acumulada i evitar l'esquí o la travessa fora pistes.
 
 
També cal tenir presents sempre les següents recomanacions:
 
·          Abans de sortir a la muntanya o a les zones de risc
 
-          Consulteu els butlletins de perill d’allaus (web del Servei Meteorològic de Catalunya i de l’Institut Geològic de Catalunya).
-          Eviteu desplaçar-vos a les zones afectades.
-          Eviteu fer esports de muntanya si hi ha risc d’allaus.
 
·         En situacions de perill d’allaus fort (4), i especialment molt fort (5), es recomana:
 
-         En espais oberts i en zones de muntanya:
o        No realitzar-hi activitat
o        En cas de trobar-s’hi, mantenir-se en lloc segur (refugi) fins que baixi el grau de perill
o        En tot cas, seguir sempre les normes bàsiques de seguretat a muntanya
 
-         En el vehicle:
o       No circular per carreteres de muntanya
o       Atendre les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil
o       En cas de bloqueig per la neu, no sortir del vehicle i mantenir el motor engegat per mantenir l’escalfor, vigilant que el tub d’escapament no quedi obturat.
o       Per a més informació sobre els consells d’autoprotecció en cas d’allaus, consulteu el web www.gencat.cat/interior/allaus
 
-         En zona habitada:
o       No transitar pel carrer o espais oberts
o       Romandre dins dels habitatges o recintes tancats.
o       En cas de tenir coneixement de què l’habitatge es troba dins d’una zona susceptible de ser afectada per una allau, tancar amb porticons totes les obertures i situar-se al costat oposat a la paret on impactaria l’allau si aquesta ocorregués.
o       Mantenir-se informat a través de ràdio i/o televisió i estar pendent de les indicacions de protecció civil.
o       Per més informació sobre els consells d’autoprotecció dins l’habitatge en cas de nevades, consulteu el web www.gencat.cat/interior/nevades
 
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.
 
·         Servei Català de Trànsit
 
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.
 
 
Barcelona, 5 de març de 2013