Finalitza l'alerta del Pla ALLAUCAT activada per l'allau d'ahir a Montcorbau

Es manté en prealerta pel risc fort d'allaus a la meitat sud de l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa

query_builder   6 març 2013 09:22

event_note Nota de premsa

Finalitza l'alerta del Pla ALLAUCAT activada per l'allau d'ahir a Montcorbau

Es manté en prealerta pel risc fort d'allaus a la meitat sud de l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) informa que que es desactiva la fase d’alerta i es passa a situació de prealerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, un cop s’ha restablert la circulació a al carretera LV-5052 entre els punts kilomètrics 0 i 1, d’accés al nucli de Montcorbau (terme municipal de Vielha e Mijaran) que ahir va quedar afectada per una allau.
 
El pla ALLAUCAT es manté però en situació de prealerta per l’avís de perill d’allaus per avui dimecres dia 6 emès per l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) , que fixa un grau de perill d’allaus FORT (4 en l'escala europea de 5) a la meitat sud de l’Aran i Franja Nord de la Pallaresa.
 
L’IGC informa que des de dilluns al vespre han caigut de l'ordre de 20-40 l/m2 a la meitat sud de l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa. La cota de neu ha estat al voltant dels 1.900-2.000 metres. El vent ha bufat molt fort del sud i s'han format grans sobreacumulacions de neu en vessants orientats al nord. Les precipitacions ja han de remetre, però s'espera que continuï l'activitat d'allaus de neu humida, en general de mida petita en vessants assolellats i de mida mitjana a les obagues, ja que és on les allaus poden ser de major gruix.
 
El perill d'allaus augmenta FORT (4 en escala europea de 5) per avui dimecres a la meitat sud de l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa. S'espera que el sol llueixi, les temperatures augmentin i l'ambient sigui molt humit. En aquestes condicions s'espera un augment de l'activitat d'allaus espontànies a totes les orientacions. Puntualment podria haver alguna de grans dimensions en vessants obacs, per l'existència de capes febles internes que poden sobrecarregar-se.