El director general de Pesca, Jordi Ciuraneta, inaugura demà divendres el Saló de la Immersió

El recinte firal de Cornellà acull el certamen especialitzat d'un sector en creixement com és el de les activitats subaquàtiques

query_builder   7 març 2013 16:15

event_note Nota de premsa

El director general de Pesca, Jordi Ciuraneta, inaugura demà divendres el Saló de la Immersió

El recinte firal de Cornellà acull el certamen especialitzat d'un sector en creixement com és el de les activitats subaquàtiques

El director general de Pesca i Afers Marírims, Jordi Ciuraneta, per delegació del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, inaugurarà demà divendres, dia 8 de març, a les 12:00 hores, el Saló de la Immersió, que se celebra a la Fira de Cornellà fins al proper dia 10. També assistiran a l’acte representants de l’Ajuntament de la ciutat i de la Fira.
 
Es tracta d’un certamen especialitzat d’un sector en creixement. I de la fira més veterana del país (14 anys) dedicada exclusivament a les activitats subaquàtiques i al busseig com a protagonista, convertint-se en un autèntic referent del sector i en l'aparador ideal, en contacte directe amb professionals i aficionats.
 
És un punt de trobada on té cabuda tot allò relacionat amb les immersions: des de fabricants o distribuïdors, a centres d’immersió, agències de viatges especialitzades, organitzacions o botigues tècniques, tant de Catalunya i de la resta d’Espanya com d’arreu del món. En aquesta edició estaran presents representants de Cuba, Mèxic, Itàlia, França o Indonèsia.
 
Completen l’oferta activitats en la piscina, demostracions d’apnea estàtica i de rescat i atenció sanitària després d’un simulacre d’accident subaquàtic, o una nova edició de jornades tècniques.
 
El volum del mercat d’immersió es pot quantificar entorn a 7 milions de bussejadors a nivell mundial i de 3 milions a nivell europeu. Aproximadament  un milió dels bussejadors europeus solen desplaçar-se a altres llocs i països per practicar l’activitat.
 
A Europa, els principals mercats emissors de submarinistes són Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit, Suïssa i Àustria i els mercats potencials dels països de l’est i nord d’Europa. Es tracta d’un segment de demanda en creixement (al voltant d’un 5% anual).
 
Catalunya té més de 580 quilòmetres de litoral, un clima privilegiat i unes condicions naturals que ofereixen oportunitats úniques per a la pràctica de les activitats subaquàtiques. Per això és una de les principals destinacions de busseig a Europa, i compta amb un reconeixement i imatge de prestigi a nivell mundial.
 
 
A Catalunya una gran part del busseig recreatiu es practica al voltant d’un centre d’immersió. Actualment hi ha 185 centres d’immersió autoritzats, segons dades del registre de centres d’immersió adscrit a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.
 
Aquests centres es reparteixen així:
88 es troben situats a les comarques de Girona
77 es troben situats a les comarques de Barcelona
16 es troben situats a les comarques de Tarragona
4 es troben situats a les comarques de Lleida
 
El seu és un client fidel a l’atractiu de la zona i a la qualitat del servei que rep, i respectuós amb el medi ambient. El nombre de clients per a cada centre d’immersió és d’aproximadament 3.500.
 
Els centres d’immersió ofereixen activitats d’iniciació al busseig: batejos de busseig, cursos de formació, sortides per a la pràctica del busseig, lloguer i/o venda de material i recàrrega d’ampolles.
 
Els centres d’immersió catalans que funcionen com a empreses facturen uns 20 milions d’euros a l’any. La despesa mitjana del turisme lligat al busseig és d’uns 100 milions d’euros a l’any, dels quals el 20% es gasten al centre d’immersió (cursos, lloguer d’equips i sortides),  i el 80% restant  correspon a d’altres serveis relacionats com pernoctacions, restauració, comerç i altres activitats de lleure, essent un motor econòmic per a les zones on es practiquen i també per a Catalunya en general.
 
El nombre de treballadors dels centres d’immersió a Catalunya és d’uns 650, la segona comunitat autònoma que presenta un major nombre de treballadors de tot l’Estat, després de  les Illes Balears. La mitjana és de 5 treballadors per empresa. La majoria d’aquest treballadors tenen una edat compresa entre els 25 i els 35 anys i la seva activitat professional presenta una marcada estacionalitat, que ve imposada per la temporalitat de la pròpia activitat.
 
El 70% dels treballadors dels centres d’immersió són personal tècnic instructor; el 20% es reparteix entre patrons i personal d’administració, i la resta és personal comercial i de manteniment.
 
Catalunya lidera el sector, amb 3.809 titulacions de busseig recreatiu i 3.060 targetes d’identitat professional. Així mateix, al voltant de 38 empreses o entitats operen a Catalunya per a la realització de treballs submarins i busseig científic.
 
D’altra banda, una de les activitats que requereixen immersió és  la pràctica de la pesca submarina. Cada vegada més persones s’hi dediquen a Catalunya, com demostra el fet de l’increment en el nombre de llicències expedides: 78.790 al 2012, amb un increment quasi constant ant rere any.