El servei de teleictus incorpora una guàrdia central compartida

query_builder   8 març 2013 13:02

event_note Nota de premsa

El servei de teleictus incorpora una guàrdia central compartida

 
El servei de teleictus consta d’un sistema de videoconferència a través del qual l’especialista veu el pacient en directe i rep el seu TAC.
 
El servei connecta nou hospitals comarcals amb sis centres de referència i ara també amb una guàrdia central amb connexió remota.
 
El nombre de tractaments trombolítics s’ha triplicat en els darrers quatre anys i presenta una de les taxes més altes d’Europa (12,5%).
 
TeleIctus
 
El servei de teleictus
 
A partir d’aquesta setmana, els nou hospitals comarcals connectats als centres de referència a través de teleictus també estaran connectats a una guàrdia central amb un neuròleg vascular amb connexió remota. Els sistemes de teleictus, implementats a molts països busquen escurçar el temps en què el pacient és avaluat o tractat quan va a un hospital comarcal.
 
Aquest servei consta d’un sistema de videoconferència a través del qual l’especialista en neurologia de l’hospital de referència veu el pacient en directe alhora que rep la imatge de la tomografia computada (TC). D’aquesta manera, pot decidir instaurar el tractament trombolític in situ i guanyar temps. El pacient pot romandre a l’hospital comarcal o ser remès al de referència segons el seu estat clínic i l’opinió del neuròleg expert.
 
Aquest servei es va posar en marxa l’any 2007 a l’Hospital de Vic, que es troba a una hora en ambulància del seu hospital de referència (Vall d’Hebron). El servei s’ha anat ampliant de manera progressiva en els darrers anys fins a arribar als nou hospitals comarcals actuals connectats cadascun al seu centre de referència.
 
Els sis centres de referència són: Germans Trias i Pujol, Vall d’Hebron, Bellvitge, Josep Trueta, Arnau de Vilanova i Althaia. El centres comarcals són Vic, Granollers, Mataró, Figueres, Palamós, Igualada, Vilafranca, Garraf i Tremp.
 
A partir d’aquesta setmana, aquests centres comarcals, tots distants dels centres de referència, es connecten a una guàrdia localitzada formada per neuròlegs vasculars de tres hospitals (Germans Trias i Pujol, Vall d’Hebron i Bellvitge) que podran avaluar el pacient i veure la imatge de la TC des del seu hospital o des d’un ordinador portàtil equipat amb 3G fora de l’horari laboral. Connectats per l’anella sanitària, podran compartir la videoconferència i la imatge amb els centres terciaris.
Els hospitals de Figueres, Palamós i Tremp, que tenen com a centre de referència l’hospital Josep Trueta de Girona i l’Arnau de Vilanova de Lleida respectivament, faran la primera connexió amb aquests centres, i la connexió amb la guàrdia quedarà com a segona possibilitat.
 
Properament el servei de teleictus s’ampliarà a l’Hospital de Móra d’Ebre, que tindrà com a centre de referència l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
 
El Codi Ictus
 
Paral·lelament aquesta setmana també s’ha implementat el nou Codi Ictus, que fa referència al sistema de trasllat ràpid del pacient a l’hospital de referència més proper. Aquest Codi es va estendre a tot Catalunya l’any 2006, amb catorze hospitals de referència distribuïts a tot el territori.
 
A partir d’ara el Codi s’activarà davant d’una persona amb un ictus de menys de vuit hores d’evolució i estat funcional previ favorable sense tenir-ne en compte l’edat. La proposta és molt gràfica i s’han editat pòsters per col·locar a les àrees dels professionals d’urgències.
 
Des de l’any 2006 han augmentat notablement les activacions del Codi i el nombre de malalts que han rebut tractament trombolític, i s’ha assolit una de les taxes més altes d'Europa. El nombre de tractaments trombolítics s’ha triplicat en els darrers quatre anys i en aquests moments un 12,5% dels pacients amb ictus isquèmic han rebut aquest tractament. El tractament consisteix en una administració intravenosa de rtPA (fibrinolític amb avaluació neurològica prèvia), un fàrmac utilitzat per dissoldre els coàguls de la sang que s’ha d’administrar durant les primeres hores des de l’inici dels símptomes.
Les taxes de tractament trombolític –indicador universal que resulta de dividir el nombre de tractaments pel nombre total de pacients amb ictus isquèmic–, situen Catalunya com un dels països d’Europa que realitza més tractaments.
 
L’any 2012 es van activar un total de 4.480 codis ictus (3.484 l’any 2011), segons les dades subministrades pels mateixos hospitals.
 
Més informació sobre l’ictus
 
L’ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, tant per l’oclusió d’una artèria o isquèmia cerebral (en el 85% dels casos) com per la seva ruptura en forma d’hemorràgia (en el 15% dels casos). Cada any, 13.000 persones a Catalunya han de ser ingressades a causa d’un ictus.
 
El temps és vital quan es tracta d’actuar davant d’una persona amb un ictus. Es disposa d’una "finestra terapèutica" o temps màxim per actuar de quatre hores i mitja per tal de salvar el teixit cerebral sense rec sanguini, tot i que com més aviat s’actuï, millor. El diagnòstic de l’ictus és complex i requereix fer una TC cranial abans d’administrar el tractament trombolític.