El Departament d'Economia i Coneixement participa al Saló de l'Ensenyament amb dos espais dedicats a l'accés a la universitat i a la divulgació científica

Sota el lema "Tria bé, formació és futur" l'espai universitari preveu acollir 80.000 visitants del 13 al 17 de març

query_builder   12 març 2013 16:30

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia i Coneixement participa al Saló de l'Ensenyament amb dos espais dedicats a l'accés a la universitat i a la divulgació científica

Sota el lema "Tria bé, formació és futur" l'espai universitari preveu acollir 80.000 visitants del 13 al 17 de març

Les universitats catalanes i el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, tornaran a ser presents a partir de demà en la XXIV edició del Saló de l’Ensenyament que es farà a la Fira de Barcelona entre el 13 i el 17 de març. Amb el lema ‘Tria bé, formació és futur’, el Govern i les universitats volen transmetre la importància de la formació universitària a l’hora de trobar una sortida professional. Segons l’última enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), la taxa d’ocupació dels titulats universitaris és 15 punts percentuals superior a la de la població entre 25 i 54 anys. Paral·lelament, el Govern i les universitats també donaran a conèixer l’oferta formativa del sistema universitari català, considerat com un dels més potents del sud d’Europa.
 
D’altra banda, el Departament d’Economia i Coneixement participa al Saló amb dos espais: un correspon als ensenyaments universitaris (coordinat conjuntament amb el Consell Interuniversitari de Catalunya) i l’altre està dedicat a la ciència, anomenat ‘EspaiCiència’ (coordinat conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació).
 
·         Espai del Consell Interuniversitari de Catalunya. L’Itinerari Universitari
 
Les universitats catalanes ofereixen un ampli ventall d’ensenyaments, que inclouen a l’entorn de 1.000 títols universitaris oficials, pertanyents a les diferents branques de coneixement: arts i humanitats, ciències, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques i enginyeria i arquitectura. L’estand del Consell Interuniversitari de Catalunya ‘Itinerari Universitari’ està dissenyat en forma de circuit a seguir, que també disposarà d’un recorregut virtual al portal itinerariuniversitari.gencat.cat, amb una informació exhaustiva dels 10 passos a seguir per accedir a la universitat. En aquest circuit s’ofereix, entre d’altres, la màxima informació als estudiants en l'orientació pel que fa a l’oferta d’estudis universitaris i dels graus amb més sortides professionals en el mercat laboral. Es podran fer també tot tipus de consultes relatives a l’accés que seran ateses per personal qualificat.
 
El visitant podrà consultar de cada estudi, entre d’altres: objectius, competències que es desenvolupen, universitats que l’imparteixen, requisits d’accés, àmbits de treball, sortides professionals i nombre de places que s’ofereixen.
 
D’altra banda, els estudiants també tindran al seu abast tota la informació sobre el sistema de preus per renda i beques disponibles, que garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics, i sobre el procés de matriculació a través del portal www.matriculauniversitaria.cat.
 
Els visitants podran accedir igualment a l’aplicació mòbil ‘Posa’t a Prova’ que és un “brain training” amb més de 2.500 preguntes per preparar-se per a les Proves d’Accés a la Universitat.
 
Com a novetats, el Departament presenta el ‘Simulador de Notes’ dins del web ‘Què i Perquè estudiar a les universitats catalanes’ que permet als alumnes saber, entre d’altres, de manera orientativa, la nota que haurien d’obtenir a les Proves d’Accés a la Universitat per tal de cursar els estudis desitjats. També es presenta l’aplicació per a mòbils de ‘Guies de Conversa Universitària’, una eina interactiva per aprendre idiomes que combina el català amb el castellà, el francès o l'anglès per facilitar les estades dels estudiants catalans a l’estranger o la dels estudiants forans a universitats de Catalunya.
 
Personal especialitzat informarà i orientarà els estudiants sobre el sistema universitari, l’accés a la universitat i les beques i ajuts universitaris. Els joves tindran a la seva disposició informació i orientació sobre l’accés i l’admissió a la universitat. A l’estudiant se li oferirà informació de caràcter acadèmic i professional dels estudis de grau i màster universitari amb l’objectiu de facilitar el coneixement i l’elecció dels estudis universitaris.
 
·         EspaiCiència
 
Un total de 12 universitats i entitats catalanes vinculades al món de la recerca oferiran un programa continu d’experiments i activitats lúdiques de contingut científic, destinat a joves de 15 a 18 anys, al llarg de tots els dies del Saló de l'Ensenyament a l’EspaiCiència (www.fundaciorecerca.cat/espaiciencia.asp). Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) en col·laboració amb Fira de Barcelona, l’EspaiCiència té com a objectiu atraure els joves vers la ciència i fomentar les vocacions científiques.
 
L’EspaiCiència oferirà l’oportunitat de concursar en directe al joc interactiu RYM (Research Your Mind), de format pregunta-resposta, disponible per a dispositius mòbils i navegadors web (www.rym.cat) i impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement i l’FCRi. El joc RYM permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents àmbits de la ciència. L’EspaiCiència acollirà partides presencials del RYM de dimecres 13 de març a dissabte 16 de març en sessions de matí (11:45h) i tarda (16h).
 
Enguany els visitants que participin en un mínim de cinc activitats presents a l’EspaiCiència rebran el ‘Passaport Científic’, un carnet que permet obtenir un petit obsequi i participar en el sorteig d’un iPod Shuffle. En l’àmbit de l’animació científica es comptarà també amb la participació de l’equip del divulgador científic Dani Jiménez, amb l’espectacle ‘Fenòmens elèctrics gens corrents’ (dimecres 13, dijous 14 i divendres 15 de març en sessions de matí, d’11.00 h a 12.30 h).
 
Nota d’aclariment: els webs referenciats en aquest comunicat no seran operatius fins demà coincidint amb la inauguració del Saló de l’Ensenyament

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 69