SIMULACRE

El port de l'Estartit realitza un simulacre per verificar el seu Pla d'autoprotecció

query_builder   13 març 2013 12:59

event_note Nota de premsa

SIMULACRE

El port de l'Estartit realitza un simulacre per verificar el seu Pla d'autoprotecció

 

 
  • L’exercici ha consistit en el vessament de gasoil a la benzinera del Club Nàutic, a causa d’un problema tècnic en el sortidor de benzina,  amb un ferit
  • Ports de la Generalitat i Protecció Civil han organitzat, en col·laboració amb el Club Nàutic Estartit, l’exercici d’avui en què han intervingut mitjans humans, marítims i materials
  • En el simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció del port de l’Estartit i el Pla Interior de Contingència
 
 
 
Al Port de l’Estartit (Baix Empordà) s’ha fet avui un exercici en què s’ha simulat un vessament de gasoil a la zona de la benzinera del Club Nàutic.
 
El simulacre s’ha iniciat amb una trucada d’un transeünt al 112. Un cop s’ha detectat l’incident, s’ha donat avís al C.N. Estartit i a l’Autoritat Portuària, que han activat els protocols d’actuació del port en cas d’emergència.
 
Els mariners del Club Nàutic han començat a col·locar les barreres absorbents per contenir el vessament i evitar una possible contaminació de les aigües interiors del port. Mentre feien aquesta operació, un dels mariners ha resultat ferit en caure a l’aigua. Els mariners l’han rescatat i l’han tret fora l’aigua. Els Bombers de la Generalitat, que han sortit del Parc de Bombers de Torroella de Montgrí, han participat en la contenció del vessament, amb la col·laboració dels mariners del Club Nàutic i del guardamolls del port.
 
Un cop fora l’aigua, el ferit ha estat atès per una Unitat de Suport Vital del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Per la seva banda, la unitat aquàtica dels Mossos d’Esquadra ha activat una embarcació per controlar que les embarcacions alienes a l’incident no s’apropessin a la zona afectada. Així mateix, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local han procedit a establir un control de trànsit restringit als accessos del port per no afectar a la resta d’operativa portuària. Per la seva banda, el Grup Especial d’Actuacions Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil ha realitzat el control d’accessos a la bocana del port.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment de l’emergència per si calia posar en marxa el Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT), en situació de Prealerta. Finalment no ha estat necessari.
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com ara els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local, Guàrdia Civil, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim (SASEMAR), Ports de la Generalitat, Club Nàutic Estartit, tècnics de  Protecció Civil del Servei Logístic i Operativa Territorial, i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí-L’Estartit, a més de la col·laboració del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil.
 
Pel que fa als mitjans emprats hi han assistit: una dotació de Bombers de la Generalitat, dues dotacions de Policia Local, una dotació terrestre de Mossos d’Esquadra i una embarcació de la unitat subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, una ambulància de SVB del SEM amb 2 tècnics de transport sanitari, que han avaluat i estabilitzat el ferit i l’han traslladat a l’hospital de destí, i un vehicle d'intervenció ràpida amb un comandament del SEM; una embarcació de la unitat subaquàtica dels GEAS (Guàrdia Civil), i tres embarcacions del C.N. Estartit.
 
 
13 de març de 2013


2  

Imatges

imatge del simulacre de l'Estartit

imatge del simulacre de l'Estartit 1992

Segona imatge del simulacre de l'Estartit

Segona imatge del simulacre de l'Estartit 1876