Beques Advanced Grants

Catalunya rep 9 ajuts de la convocatòria Advanced Grants 2012 que atorga el Consell Europeu de Recerca

query_builder   18 març 2013 08:00

event_note Nota de premsa

Catalunya rep 9 ajuts de la convocatòria Advanced Grants 2012 que atorga el Consell Europeu de Recerca

  • Amb dos investigadors més que l'any passat, Catalunya obté més de la meitat dels guardons atorgats al conjunt de l'Estat espanyol
Catalunya rep 9 ajuts de la convocatòria Advanced Grants 2012 que atorga el Consell Europeu de Recerca

La cinquena convocatòria de les beques Advanced Grants del Consell Europeu de Recerca (ERC en les sigles angleses), corresponent a l’any 2012, ha concedit aquests ajuts per valor de 680 milions d’euros a 302 investigadors de tot Europa. Nou dels quinze guardons atorgats al conjunt de l’Estat espanyol  corresponen a investigadors que desenvolupen els seus projectes de recerca a universitats, centres i instal·lacions de recerca catalans. L’any passat els investigadors catalans distingits van ser 7.

La consecució d’aquests ajuts confirma el lideratge català en recerca a tot el sud d’Europa i representa el reconeixement europeu a la nostra excel·lència i a l’objectiu del Govern de la Generalitat de desenvolupar un model universitari que opti per la captació de talent i la internacionalització de les institucions universitàries, la seva oferta acadèmica i l'R+D.


En concret, 4 investiguen a universitats (2 a la Universitat Pompeu Fabra, 1 a la Universitat de Barcelona i un més a la Universitat Autònoma de Barcelona), 3 més corresponen a centres CERCA de la Generalitat (1 a l’Institut Català d’Investigació Química –ICIQ Tarragona–; 1 a Markets, Organizations and Votes in Economics – MOVE- i un altre al Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria – CIMNE-), un més al Barcelona Supercomputing Center i el novè a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis d’Aigua (IDAEA-CSIC). Dels nou investigadors premiats, dos –Xavier Tolsa (UAB) i Albert Marcet (MOVE)- són investigadors de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)
 
La relació d’investigadors catalans distingits són:
 
Xavier Tolsa (UAB). ICREA. Ciències Físiques i Enginyeries
Vicent Caselles (UPF). Ciències Físiques i Enginyeries
Susana Narotzky (UB). Ciències Socials i Humanitats
Núria Sebastián (UPF). Ciències Socials i Humanitats. Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat el 2012
Xavier Oliver (CIMNE). Ciències Físiques i Enginyeries
Antonio Echevarren (ICIQ). Ciències Físiques i Enginyeries
Albert Marcet (MOVE). ICREA. Ciències Socials i Humanitats
Mateo Valero (director del BSC). Ciències Físiques i Enginyeries
Romà Tauler (IDAEA - CSIC). Ciències físiques i enginyeries
 
 
Els Advanced Grants de Catalunya representen enguany un 3% del total europeu en aquesta convocatòria i un 60% del total estatal. Les convocatòries Advanced Grants financen els millors projectes de recerca d’investigadors ja consolidats a nivell europeu i s’atorguen únicament per criteris d’excel·lència científica. La seva dotació per projecte és de fins a 2,5 milions d’euros.
 
Amb aquests últims resultats, són 39 els investigadors catalans que han obtingut ajuts Advanced Grants des del 2008, any de la seva primera convocatòria (22 de centres CERCA, 14 d’universitats catalanes, 2 d’instal·lacions singulars –ICTS i BSC-) i un més al CSIC. Del total de 39 investigadors, 19 desenvolupen les seves tasques  a les universitats i centres catalans amb contractes ICREA.


Més informació al Pla de Govern