Els Bombers de la Generalitat han fet avui diversos serveis per rescats a la muntanya

query_builder   16 març 2013 19:38

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat han fet avui diversos serveis per rescats a la muntanya

 
 
Evacuació d’un noi accidentat a Santa Maria de Besora (Osona)
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, a les 11.17 hores, l’avís d’un accident de muntanya a Santa Maria de Besora. Segons les informacions facilitades per la persona que ha trucat als Serveis d’Emergència, un noi ha relliscat i ha caigut mentre practicava senderisme per la zona del Salt del Mir.
S’ha activat el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) per assistir el ferit, que ha estat evacuat amb l’helicòpter del SEM amb fractura de turmell.
L’accidentat és un home de 47 anys veí de Sant Vicenç de Torelló.
 
 
Excursionista amb la cama trencada a Tordera (Maresme)
 
A les 14.13 hores s’ha rebut l’avís d’un accident al bosc d’Hortsavinyà de Tordera. Un excursionista ha patit una caiguda mentre realitzava  una travessa en grup per la zona i s’ha fracturat la tíbia i el peroné.
S’ha activat l’helicòpter dels Bombers de la Generalitat amb el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i el metge del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM).
El ferit, un home de mitjana edat i veí de Pineda de Mar, ha estat traslladat a l’Hospital de Calella.
 
 
Accident d’esquí a Queralbs (Ripollès)
 
L’helicòpter dels Bombers de la Generalitat amb personal del GRAE s’ha mobilitzat aquesta tarda per assistir un noi que ha patit una caiguda mentre esquiava per la zona de Fontalba del Puigmal, a Queralbs.
L’accidentat, que practicava l’activitat juntament amb altres tres esquiadors, ha caigut per causes desconegudes i s’ha fracturat el braç.
Els Bombers l’han evacuat fins a l’Hospital de Campdevànol.
 
 
Recerca de muntanya a Alp (Cerdanya)
 
Quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre les quals el GRAE de muntanya i el GEM s’han desplaçat fins a la Molina per localitzar una parella que es trobava desorientada.
Han estat ells mateixos qui han trucat els serveis d’emergència per alertar, a les 16.29 hores, que hi havia molta boira i no podien trobar el camí de tornada fins al refugi del Niu de l’Àliga.
Ateses les condicions meteorològiques no s’ha pogut enlairar l’helicòpter per donar suport a la recerca i tota la feina s’ha fet des de terra.
Les dues persones han estat localitzades, pel volts de dos quarts de vuit del vespre, sanes i estalvies.
 
Davant d’aquest tipus de serveis, els Bombers de la Generalitat us recordem un seguit de consells per la Seguretat a la Muntanya:
 
Abans de començar l’activitat:
-          Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-          Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-          És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-          Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-          Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-          Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-          Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-          Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-          Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
-          Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
 
Cerdanyola del Vallès, 16 de març de 2013
19.38 hores