La Filmoteca ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

query_builder   18 març 2013 14:30

event_note Nota de premsa

La Filmoteca ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

  • El 19 de març també projectarà el documental La boda de Rita: historia de una familia iraquí II  en el marc del desè aniversari de la caiguda del règim de Saddam Hussein
Maria Aurèlia Capmany
La Filmoteca de Catalunya i la Fundació Maria Aurèlia Capmany reten homenatge a l’escriptora amb la projecció del documental Maria Aurèlia Capmany parla d’Un lloc entre els morts (Joaquim Jordà, 1969) i la celebració d’una taula rodona.
 
En el documental Maria Aurèlia Capmany parla d’Un lloc entre els morts, que es projectarà a la Sala Laya el proper dijous 21 de març a les 18.30 hores, l’escriptora parla de la seva novel·la Un lloc entre els morts, guanyadora del Premi Sant Jordi. El film també recull el testimoni del seu director, Joaquim Jordà i del escriptor i parella de Capmany, Jaume Vidal Alcover.  
 
A la taula rodona hi participaran Josep Maria Álvarez, secretari general de l’UGT-Catalunya; Anna Capmany, en representació de la família Capamany;  Montserrat Palau, professora de la Universitat Rovira i Virgili; Guillem-Jordi Graells, president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i curador de l'obra de l'escriptora; i Esteve Riambau, director de la Filmoteca.  
 
Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) va ser una dona multifacètica: va exercir d’escriptora i dramaturga, va fer de mestra, va fundar l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, va dedicar-se a la res publica –primer des de l’oposició al franquisme i després, ja en democràcia, fent de regidora a l’Ajuntament de Barcelona o des de la Diputació–, i sempre va militar en les causes feministes.
 
Documental sobre la família Alibek
La boda de Rita: historia de una familia iraquí II
D’altra banda, amb motiu del desè aniversari de la invasió d'Iraq per part d'una coalició internacional liderada pels Estats Units, la Filmoteca de Catalunya projectarà el proper dimarts 19 de març el documental La boda de Rita: historia de una familia iraquí II (Fèlix Merino, 2011).
 
El film es projectarà a la sala Chomón a les 20 hores i comptarà amb una  presentació a càrrec de Pius Alibek. El documental mostra les conseqüències del conflicte d’Iraq a través de la història de la família Alibek (dotze germans), els membres de la qual viuen a Bagdad, Barcelona i Londres.
 
La història arrenca a partir de la boda de la Rita, la neboda més gran de la família, a Barcelona. Aquest fet provocarà la visita dels seus familiars. A través de la família coneixerem diferents efectes de la invasió d'Iraq: la guerra, l’exili polític i l’esperança són alguns dels temes que es tracten en aquesta història dura, íntima i optimista.