Protecció Civil de la Generalitat prova avui el funcionament de 84 sirenes de risc químic en 37 municipis catalans

query_builder   20 març 2013 09:36

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat prova avui el funcionament de 84 sirenes de risc químic en 37 municipis catalans

 • Durant la prova de sirenes es farà enviament de missatges push a través del canal de protecció civil de l’aplicació per a mòbils gencat per avisar quan s'activen les sirenes a cada zona, tal com es faria en un cas real
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) prova avui, a partir de les 10.00 hores del matí, les 84 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya Plaseqcat. Durant l’exercici sonaran les sirenes d’avís de risc químic situades en 37 municipis de Catalunya, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 Km2.
 
Durant la prova de sirenes d'avui, per primer cop en aquests casos. es farà enviament de missatges push a través de l’aplicació de protecció civil per al mòbil per avisar els ciutadans quan s'activen les sirenes a cada zona, tal com es faria en un cas real si teniu l’aplicació descarregada. Podeu trobar més informació al següent enllaç: http://www.gencat.cat/mobils/proteccio_civil/cat/index.htm
 
També s’informarà en temps real a través del compte de Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té més de 32.000 seguidors.
 
Els municipis que participaran en el simulacre són: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Les, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, La Pobla de Mafumet, El Morell, El Catllar, Vilallonga del Camp, Els Garidells, Els Pallaresos, Tarragona, La Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí i Barcelona.
 
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Plaseqcat per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu. L’objectiu de la prova és familiaritzar la població amb aquests tipus de senyals d’avís i les accions a realitzar en cas d’accident real i minimitzar el temps de resposta.
 
L’alarma sonarà a través de les sirenes instal·lades al territori, i consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons (so d’alerta). Per saber que ja ha finalitzat la prova, la població sentirà un senyal continu de 30 segons de durada (so de final d’alerta).
 
La mesura de protecció més segura en cas d’accident químic seria confinar-se a l’edifici més proper i tancar-se fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació en cas que estigués engegada per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També seria molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció serien no utilitzar el telèfon mòbil si no fos imprescindible per no col·lapsar les línies, i no quedar-se a l’interior del vehicle si ens trobem circulant, no és un espai estanc segur.
 
També es important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis.
 
Per tal d’informar a la població sobre la realització de l’exercici, la Direcció General de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb els 37 ajuntaments implicats i se’ls ha enviat per correu electrònic tant material gràfic com una falca de ràdio de l’exercici. A més, s’han realitzat entrevistes amb les ràdios municipals d’aquestes poblacions.
Podeu trobar més informació de l’exercici al web www.gencat.cat/interior/riscquimic
 
La Direcció General de Protecció Civil ha fet difusió de la prova de so d'avui al TF 012, als municipis, als elements vulnerables, als operatius i a altres organismes, amb la cronologia d’activació de les sirenes per franges horàries i per sectors de risc.
 
Durant la prova de so, les trucades que es rebin al telèfon d’emergències 112 a Catalunya, s’atendran passant la trucada el 012 per tenir coneixement del funcionament de la prova.
 
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el TF 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes seran tractades com a alertants i es traspassaran al 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so es rep correctament, etc. Aquesta informació també es recollirà amb els observadors repartits pel territori, per comprovar que el so s’escolta en la zona de cobertura que cobreix cada sirena.
 
 
ACCIONS DE SENSIBILITZACIÓ I INFORMACIÓ A LA CIUTADANIA PER LA PROVA DE SIRENES
 
 
Protecció Civil de la Generalitat ha editat material informatiu sobre la prova de sirenes resumit en diferents idiomes, com a resposta a una demanda de diferents municipis per tal d’informar i avisar la població dels diferents municipis implicats de la realització de la prova de sirenes. El material editat són els fulletons en català, castellà, anglès, francès i alemany, que podeu consultar fent clic aquí.
 
 
Contacte i mailings
 
Des de la DGPC s’ha enviat mails a tots els municipis implicats del material informatiu sobre la prova de sirenes en pdf i baners sobre la prova de sirenes per utilitzar a les seves web, falques radiofòniques per emetre en les ràdios locals, informació específica sobre les sirenes de cada municipi, l’horari de la prova de sirenes. De la mateixa manera dues setmanes abans s’han gestionat entrevistes amb diferents ràdios locals ubicades en municipis que participaran en la prova de dimecres.
 
Específicament, s’ha contactat i s’ha fet un enviament especial al Consorci de la Zona Franca i al Port de Barcelona.
 
Protecció Civil s’ha posat en contacte amb Responsables de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament per reforçar la difusió de la prova de sirenes per aquesta via:
 • S’ha realitzat un enviament via correu electrònic a 400 centres educatius dels 37 municipis implicats en la prova de sirenes. Se’ls ha demanat que difonguin aquesta informació entre els alumnes i les AMPES i se’ls ha convidat a participar realitzant simulacre de confinament.
 
 
CRONOLOGIA DE L’EXERCICI                                
Flix i Tortosa
 • Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó.
 • Tortosa: Polígon Campredó
 
10:00h Activació en alerta de les sirenes de Terres de l’Ebre
10:10h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Sector Químic del Vallès Oriental - Vallès Occidental
 • Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF
 • Montornès del Vallès: Dins les instal·lacions de Repsol i Turó de les Tres Creus
 
10:20h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Vallès Oriental – Vallès Occidental.
10:30h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
Sector Químic del Llobregat - Vallès Occidental i Bages
 • Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès
 • Abrera: Parc de l’Església i Urb. Les Carpes
 • Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras
 • Sant Andreu de la Barca: Ajuntament
 • Castellbisbal: Urb. Costablanca
 • Castellgalí: Polígon Pla del Camí
 
10:40h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat - Vallès
Occidental i Bages.
10:50h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
Sector Químic del Llobregat - Barcelonès
 • Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín
 • Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/Sant Martí de l'Erm i Instal·lacions TRAM
 • Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis
 • Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda
 • Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell
 • El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre
 • Viladecans: Parc de la Torre Roja
 • Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel - Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina)
 
11:00h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat - Barcelonès.
11:10h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
Polígon Nord Tarragona
 • Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/Dr. Mestres)
 • El Morell: CEIP Ventura Gassol
 • La Pobla de Mafumet: Casal Municipal. C/Molí Fenche
 • Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/Pau Claris amb Av.President Macià
 • Els Garidells: Ajuntament
 • Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament
 • Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial
 • Tarragona: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix)
 
11:20h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona.
11:30h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
Polígon Sud Tarragona
 • Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i Empresa d’aigües AITASA); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Zona Portuària (Dins empresa Kemira Ibèrica S.A); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del SerralloM IES Vidal I Barraquer; Universitat Laboral
 • La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament
 • Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col.legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col.legi públic Sant Bernat; Col.legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca.
 • Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Avinguda de la Pedrera)
 
11:40h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona.
11:50h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
Les
 • Les: Neolectra Aran, S.L.U Edifici Ajuntament
 
12:00h Activació en alerta de la sirena de Les.
12:10h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
Sector químic de la Tordera
 • Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix
 • Sant Celoni: Barri Borrelles (C/Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal
 • Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal
 
12:20h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.
12:30h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Port de Barcelona i Zona Franca
 • Barcelona: Port (Cruïlla C/Y amb C/nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/E amb C/3 i Cruïlla C/50 amb C/4)
 
12:40h Activació en alerta de les sirenes del Port de Barcelona i Zona Franca
12:50h Activació de les sirenes en fi d’alerta