El DAAM publica per setè any consecutiu la convocatòria d'ajuts associats al Contracte Global d'Explotació

query_builder   22 març 2013 15:30

event_note Nota de premsa

El DAAM publica per setè any consecutiu la convocatòria d'ajuts associats al Contracte Global d'Explotació

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha convocat  els ajuts associats al Contracte Global d’Explotació (CGE) per l’any 2013, tal com publicarà la setmana vinent el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Aquests ajuts s’emmarquen en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya per al període de programació 2007-2013, i tenen caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
 
Catalunya durant aquest període de 7 anys de PDR ha convocat tots aquests ajuts, i a més ho ha fet de forma estable, periòdica i coincidint amb la resta d’ajuts de sol·licitud única. Això consolida el CGE com un excel·lent model de gestió, que entre d’altres avantatges ha permès unificar criteris, una important simplificació documental i la consideració de l’explotació en la seva globalitat.
 
Les línies d’ajut associades al CGE en aquesta convocatòria 2013 són les següents:
Procediment general:
- Instal·lació de joves agricultors
- Modernització de l’explotació agrària
- Diversificació cap a activitats no agrícoles
Procediment abreujat:
- Indemnització compensatòria en zones de muntanya i indemnització compensatòria en zones desfavorides fora de les de muntanya
- Ajuts a mesures agroambientals
- Foment de la ramaderia ecològica
- Utilització dels serveis d’assessorament tècnic
 
En el context actual de crisi econòmica és especialment rellevant la convocatòria de mesures que comporten la creació llocs de treball i la dinamització econòmica en el sector agrari. Per la qual cosa, un any més, el DAAM aposta per continuar recolzant les explotacions agràries catalanes amb aquest ajuts, destinats a fomentar el rejoveniment i la professionalització del sector, la diversificació d’activitats i la modernització de les explotacions, així com a fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció al medi ambient.
 
El pressupost que el DAAM destina a aquesta convocatòria de CGE 2013 és de 25,5 milions d’euros, distribuïts en 5,5 M€ per a l’anualitat 2013, 12,5 M€ per a l’anualitat 2014 i 7,5 M€ per a l’anualitat 2015.
 
Dels ajuts en procediment general, per al DAAM, continua essent una mesura prioritària la instal·lació de joves empresaris agraris, que es manté sense canvis. Els ajuts a la diversificació cap a activitats no agrícoles han ampliat les inversions auxiliables en l’àmbit dels serveis turístics. D’altra banda, el DAAM torna a convocar els ajuts a la modernització de les explotacions, per la seva importància per al sector, encara que amb limitacions pressupostàries.
 
Pel que fa als ajuts agroambientals, en un moment en què la majoria de beneficiaris ja han complert amb els compromisos previstos per 5 anys, i per tal de garantir la continuïtat en l’aplicació d’aquestes pràctiques fins a l’aprovació de les noves mesures del proper PDR, el DAAM fa un esforç suplementari per obrir una nova convocatòria per les mesures relacionades amb la producció agrària ecològica i els nous reptes de la PAC, i permet la pròrroga dels compromisos que ja havien complert amb els 5 anys.
 
Tant la sol·licitud d’ajuts associats al CGE com la renovació dels compromisos vigents s’han de sol·licitar mitjançant la declaració única agrària (DUN) de l’1 de febrer al 30 d’abril de 2013. En el cas de sol·licitar ajuts associats al CGE de procediment general, aquest termini també és l’establert per a la presentació de la diagnosi prèvia i del pla d’explotació.