ACTUALITZACIÓ: Protecció Civil manté l'alerta del Plaseqcat per una fuita de querosè al Rourell (Alt Camp)

query_builder   25 març 2013 20:30

event_note Nota de premsa

ACTUALITZACIÓ: Protecció Civil manté l'alerta del Plaseqcat per una fuita de querosè al Rourell (Alt Camp)

 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté preventivament la fase d’alerta del Plaseqcat (Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya) que ha activat aquesta tarda per una fuita de querosè al municipi del Rourell (Alt Camp), a la canonada de l’empresa Compañía Logística de Hidrocarburos, S.A (CLH) que va des de la Pobla de Mafumet fins a Lleida. Protecció Civil preveu mantenir l’alerta del Plaseqcat fins que es descarti o es confirmi si hi ha hagut afectacions a la vegetació i aigües del terreny.
 
En aquests moments es continua amb el procés de despressurització de la canonada d’hidrocarbur per acabar amb la fuita de producte, que es va reduint progressivament.
 
A la zona de la canonada afectada s’ha fet una rasa d’un metre per un metre per treballar en la retirada del querosè que ha de ser retirat per dos camions amb bomba aspiradora. A més, s’estan realitzant rases paral·leles per evitar que el producte s’escampi i evitar l'afectació. També s’ha retirat la vegetació més propera a aquesta zona amb el mateix objectiu.
 
Tot i que encara es desconeix la quantitat vessada, el producte hauria afectat de manera lleu, segons informacions dels Bombers de la Generalitat, una zona de terra i vegetals d’uns 4.000 m2.
 
Pel que fa a l’afectació al medi ambient, una primera inspecció ocular ha descartat afectació a la llera del riu Francolí, la zona afectada de la canonada està a uns 150 metres del riu. Una inspectora de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i els tècnics vinculats realitzaran demà a primera hora del matí les valoracions del subsòl un cop es puguin fer les rases corresponents al terreny.
 
A la zona de la fuita, originada per causes que encara es desconeixen, s’hi ha desplaçat l’alcaldessa del municipi i el Delegat del Govern. Hi estan treballant els propis operaris de l’empresa i cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat. El tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona ha estat activat per donar suport a les tasques de coordinació al lloc dels fets. També s’ha activat el Tècnic de Seguretat Industrial de la Generalitat a Tarragona.
 
Els Mossos d’Esquadra i Agents Rurals també han estat activats. La canonada presenta signes de manipulació externs a l’empresa, que podrien indicar un intent sabotatge o robatori, fet que s’està investigant.