ENERGIA

El canvi d'horari suposarà una reducció de 32 milions d'euros en la despesa energètica a Catalunya

Aquest diumenge el rellotge s'avança una hora: a les dues de la matinada seran les tres

query_builder   27 març 2013 10:56

event_note Nota de premsa

ENERGIA

El canvi d'horari suposarà una reducció de 32 milions d'euros en la despesa energètica a Catalunya

Aquest diumenge el rellotge s'avança una hora: a les dues de la matinada seran les tres

 
La matinada del proper diumenge 31 de març, el rellotge s’avançarà una hora a les dues del  matí, que passaran a ser les tres. L’Institut Català d’Energia (ICAEN), adscrit al departament d’Empresa i Ocupació, calcula que amb l’horari d’estiu es generarà un estalvi de 32 milions d’euros (impostos inclosos) a Catalunya durant els set mesos que estarà en vigor. El canvi d’horari facilita la reducció de la despesa energètica derivada de la il·luminació artificial, ja que adequa la franja horària a les hores de llum natural.
 
El 90% de l’estalvi que genera aquesta mesura es concentra en les llars. En aquest àmbit, el pes de la il·luminació sobre el conjunt del consum energètic és d’aproximadament el 7% del total. L’ICAEN estima que el canvi horari permetrà reduir fins a un 10,3% la despesa d’energia en l’enllumenat domèstic, de manera que l’estalvi per llar se situarà entre els 11 i els 12 euros per llar. Un ús responsable de l’energia, és a dir, l’aplicació de mesures com adequar el tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric, pot incrementar aquest estalvi. El canvi horari també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria.
 
El canvi horari s’aplica de manera coordinada a tota la UE i a una vuitantena de països de tot el món. La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. Des de l’any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa.