Catalunya, d'acord amb reclamar a la UE més ajudes acoblades en la nova PAC

També demana la continuïtat del programa de suport als fruits secs

query_builder   27 març 2013 17:47

event_note Nota de premsa

Catalunya, d'acord amb reclamar a la UE més ajudes acoblades en la nova PAC

També demana la continuïtat del programa de suport als fruits secs

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha valorat positivament la declaració conjunta de diversos estats membres de la Unió Europea, entre els quals hi ha l’Estat espanyol, reclamant que la nova Política Agrària Comuna (PAC)  que s’està negociant actualment amb el Parlament Europeu i amb la Comissió  permeti que s’incrementin  les ajudes acoblades (vinculades a la producció) fins al 15%.
 
Pelegrí ha remarcat que l’increment del percentatge destinat als ajuts acoblats ha estat una reivindicació defensada pel Departament des de l’inici, donat que a través d’aquests ajuts es podrà donar suport als sectors mes afectats per la redistribució de fons que suposarà el nou sistema de pagaments directes. Aquest demanda figura com important en el document de posicionament de la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC, constituïda per representants del DAAM, de les organitzacions agràries, sectorials i cooperatives, i dels partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya, i forma part d’un conjunt d’esmenes que es van presentar al Parlament Europeu per part del Departament.
 
En aquest sentit, el conseller ha destacat que Catalunya dóna suport al plantejament del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA)  “per tal que aquests ajuts vinculats a la distribució del sobre nacional de la PAC puguin adequar-se a les necessitats dels diferents territoris en funció de les diverses realitats i característiques específiques agronòmiques del sector”. En el cas de Catalunya, aquest increment del percentatge d’ajuts acoblats permetria defensar amb mes força la necessitat de donar un suport al sector boví i oví-cabrum sense base territorial. 
 
D’altra banda, Pelegrí ha valorat també  positivament les oportunitats que ofereix la nova PAC de continuar donant suport a sectors sensibles, com ara el sector dels fruits secs, doncs la proposta de Reglament de mercats preveu la possibilitat que es continuï oferint aquest suport a través de pagaments nacionals. I en aquest sentit, demana al MAGRAMA que en aquest nou període es tingui present per part de l’Estat la continuïtat d’aquets ajuts per als fruits secs, atenent a la realitat econòmica  i a la funció social i mediambiental que realitzen.