Protecció Civil de la Generalitat: despreniment de terra sense ferits a la C-28 a Naut Aran (Vall d'Aran)

query_builder   29 març 2013 10:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: despreniment de terra sense ferits a la C-28 a Naut Aran (Vall d'Aran)

  • El despreniment de terra ha tallat un carril a la carretera C-28 al punt quilomètric 36 (Naut Aran)
  • En aquesta zona el risc d’allaus és elevat i per això Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que segueixi els consells d’autoprotecció davant les allaus
 
 
Aquest matí s’ha produït un despreniment de terra que ha tallat un carril a la carretera C-28 al punt quilomètric 36 (Naut Aran). El despreniment, de petites dimensions i que no ha causat cap ferit, s’ha produït en una paret sense mur de contenció. Mossos d'Esquadra indiquen que la causa més probable del despreniment de terra ha estat el pes de la neu acumulada. En aquests moments el cos del Mossos d’Esquadra estan donant pas alternatiu en aquest punt a l’espera que les màquines netegin la carretera.
 
Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), la incidència provoca 12 quilòmetres de retencions entre Vielha i Baqueira Beret en sentit de els pistes d’esquí.
 
La mateixa carretera es va veure afectada ahir i abans d’ahir per dues petites allaus i per aquest motiu Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), de cara a aquests dies de vacances de Setmana Santa, demana a la ciutadania que tingui pensat desplaçar-se a zones de muntanya seguir els consells d’autoprotecció davant les allaus.
 
Les allaus de neu són de dimensions variables. N’hi ha de grans dimensions, que arriben fins al fons de les valls després de recórrer centenars de metres, o quilòmetres, i d’altres de petites dimensions, que poden avançar algunes desenes de metres. Fins i tot una d’aquestes allaus petites té la capacitat de causar-li la mort a una persona.
 
Informeu-vos abans de desplaçar-vos
Si us desplaceu als Pirineus, a la muntanya o a qualsevol zona on hi hagi perill d’allaus, presteu molta atenció a les prediccions meteorològiques i a les prediccions d’allaus, així com a l’estat de les carreteres.
Ateneu a les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil (twitter de Protecció Civil: @emergenciescat ).
 
En la pràctica d’esports de muntanya
El vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats.
Informeu-vos de l'estat de la neu consultant els butlletins de perill d'allaus i de predicció meteorològica. Les condicions de la neu poden canviar sobtadament d'un dia per l'altre.
Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo.
 
Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència.
Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats.
 
En cas d’accident per allau
En cas d’accident per allau no perdeu la calma:
  • Truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou.
  • Intenteu rescatar els vostres companys: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida.
 
 Més informació
En cas necessari, seguiu també els consells per risc de nevades a www.gencat.cat/interior/nevades