Ordenació de l'atenció sanitària a l'Alt Penedès

query_builder   4 abril 2013 12:49

event_note Nota de premsa

Ordenació de l'atenció sanitària a l'Alt Penedès

 

A Vilafranca del Penedès es du a terme un procés d’ordenació de l’atenció sanitària dels dissabtes i festius per tal d’adaptar l’oferta a les necessitats territorials.

 A partir del dia 13 d’abril, l’atenció continuada i urgent, que s’ofereix en horari diürn els dissabtes, diumenges i festius al Centre d’Atenció Primària de Vilafranca del Penedès, es farà en un sol punt ubicat a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.

 

 
L’octubre del 2009 es va modificar el model de l’atenció continuada i urgent nocturna dels centres d’atenció primària a l’Alt Penedès. Aquest nou model s’emmarca en el Pla de salut 2011-2015, instrument estratègic del Departament de Salut, que preveu la transformació de l’atenció de les urgències per donar respostes més adequades a les necessitats i requeriments del ciutadans pel que fa a l’atenció més immediata i urgent.
 
Ara continua el desplegament d’aquest model, i a partir del dia 13 d’abril s’optimitzarà l’atenció que s’ofereix en horari diürn els dissabtes, diumenges i festius al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Vilafranca del Penedès als usuaris de les àrees bàsiques de salut (ABS) Penedès Rural i Vilafranca Urbana, unificant els recursos en un sol punt ubicat a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (HCAP). Els professionals que duien a terme l’atenció al CAP Alt Penedès es traslladaran al nou punt d’atenció continuada (PAC) de l'atenció primària, ubicat a l’HCAP, amb els avantatges que això comporta pel que fa a disposar d’un únic punt d’entrada amb un triatge únic, alhora que s’incrementa la resolució de l’atenció primària, ja que els professionals disposaran de més mitjans diagnòstics al seu abast.
 
Per tant, a partir del 13 d’abril, l’horari d’atenció del CAP Alt Penedès serà de 8h a 21h, de dilluns a divendres; fora d’aquest horari l’atenció es donarà en el PAC de l'atenció primària, ubicat a l’HCAP. A més, a partir d’aquesta data, s’unifica l’atenció domiciliària per a tot l’Alt Penedès, amb un únic equip també ubicat a l’HCAP. D’aquesta manera també s’amplia i es potencia la gestió de l’atenció domiciliària del 061 CatSalut Respon als dissabtes, diumenges i festius per a tot l’Alt Penedès. La seva extensió permet assegurar la continuïtat assistencial i cobreix les necessitats sanitàries d’atenció continuada i domiciliària fora de l’horari d’obertura del CAP i, també, contribueix a descongestionar els serveis d’urgències hospitalaris.
L’ordenació de l’atenció urgent continua potenciant l’atenció telefònica per evitar desplaçaments innecessaris als ciutadans. Per això, fora de l'horari d'atenció dels centres d'atenció primària, els ciutadans que tenen alguna urgència han de:

- Trucar al 061 CatSalut Respon, on els atendrà un professional sanitari que indicarà quina és l’acció més adequada per resoldre el seu problema de salut. La resposta pot ser donar consells sanitaris, enviar l’equip d’atenció domiciliària a casa seva, o bé adreçar el pacient a l’HCAP. Si la urgència ho requereix, s’enviarà una ambulància per assistir i/o traslladar el pacient a l’hospital adient .

- En cas d’emergència sanitària, cal trucar al 112.