El president Mas ha visitat el Museu Apel·les Fenosa del Vendrell

President Mas: "Si no canviem el xip no farem sobresortir aquest país, que està en joc"

query_builder   5 abril 2013 14:55

event_note Nota de premsa

President Mas: "Si no canviem el xip no farem sobresortir aquest país, que està en joc"

  • El cap de l’Executiu fa una crida a “abandonar la política tradicional”, perquè “és més necessari que mai que hi hagi concentració d’esforços” davant la situació “d’emergència nacional”
  • El president ha remarcat que el país “genera prou recursos per poder viure millor, però desgraciadament una gran part dels recursos que produïm no es queden a Catalunya”
  • Artur Mas ha visitat aquest matí el Museu Apel·les Fenosa, al Vendrell, i ha inaugurat el Casal d’Avis de la Riba
El president Mas ha visitat el Museu Apel·les Fenosa del Vendrell
El president Mas ha visitat el Museu Apel·les Fenosa del Vendrell
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest matí, des del Vendrell, la seva crida a les forces polítiques a sumar esforços i ha advertit que “si no som capaços, en aquest moment d’emergència, de canviar el xip i d’entendre que o ens hi posem o l’onada passa per sobre nostre i ens enfonsa, vol dir que aquest país, que està en joc, no l’acabarem de fer sobresortir i podem fer-lo sobresortir”.
 
Artur Mas ha subratllat que, davant les circumstàncies “tan diferents i tan exigents” que viu el país, “és més necessari que mai que hi hagi aquesta concentració d’esforços”, especialment entre “tota aquella gent que defensa els valors bàsics de la catalanitat i de l’essència del nostre país, que no és tothom però sí la gran majoria”.
 
El president, però, ha advertit que “això costa molt, perquè estem encara instal·lats en la política tradicional” i ha demanat aplicar codis nous a la política, “que vol dir oblidar-se cadascú, i això ens afecta a tots, de les nostres esferes més dels àmbits dels partits, i intentar identificar bé on hi ha el bé comú i l’interès general”. En aquest sentit, el cap del Govern ha recordat que en les pròximes setmanes s’ha d’aprovar al Parlament el pressupost de la Generalitat i ha dit que “és una prova molt dura”, perquè “no és gens fàcil, fins i tot, és molt incòmode, i gens popular”.  
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions al Vendrell, després de visitar el Museu Apel·les Fenosa. Artur Mas ha recordat que aquest escultor “va haver d’acceptar una realitat tan dura com l’exili” i ha afegit que ara Catalunya “passa per una realitat duríssima i no la podem negar, ni mirar cap a una altra banda fent veure que no existeix, l’hem d’acceptar i intentar transformar”. El president ha remarcat que “el país té recursos, gent, energies i actius suficients per sortir-se’n, però s’ha d’acceptar la realitat”.
 
Artur Mas ha recordat que Apel·les Fenosa va escriure que “qui no creu en els miracles no és realista” i, fent un paral·lelisme amb la situació de Catalunya, ha encoratjat el país que “toquem de peus a terra, creiem en els miracles, tirem endavant, posem-hi tots el nostre gra de sorra, amb un esperit positiu, i intentem que les coses ens surtin bé a tots plegats”.
  
Apunt biogràfic d’Apel·les Fenosa
L’artista Apel·les Fenosa va néixer a Barcelona l’any 1899 i va exiliar-se a París l’any 1924 fins al 1930, quan va tornar i va viure la República i la guerra compromès amb el país; es va exiliar de nou l’any 1939, i va morir a París el 1988, tot i que a partir de l’any 1957 tornava cada estiu al Vendrell.
 
La seva vídua, Nicole Fenosa, va morir el 13 de novembre passat, i va donar la casa i tot el seu patrimoni a la Fundació. La Generalitat forma part activa d’aquesta Fundació, amb representació al Patronat.
 
El Govern de la Generalitat va atorgar a Apel·les Fenosa la Medalla d’Or de la Generalitat l’any 1982, i el 1986 va comprar-li un fons important d’escultures, més de 150, que són als museus. Algunes obres de Fenosa també són a la Casa dels Canonges del Palau de la Generalitat.
 
Restauració de l’Orgue de l’església de Sant Salvador
Prèviament a aquesta visita cultural, el president ha anat a l’Ajuntament del Vendrell, on ha estat rebut per l’alcalde, Benet Jané; pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i pel delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin. Al consistori, Artur Mas ha saludat també una representació de la colla castellera Nens del Vendrell.
 
Durant la seva estada a la capital del Baix Penedès, Artur Mas ha anat també a l’església de Sant Salvador del Vendrell, on el rector de la parròquia, Joan M. Padrell, i el president de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, Xavier Mercadé, han explicat al cap de l’Executiu la restauració de l’Orgue, en la qual ha col·laborat la Generalitat. L’organista Salvador Guasch ha interpretat una peça per als assistents.
 
Inauguració del Casal d’Avis de la Riba
El president Mas s’ha desplaçat posteriorment a la Riba, on ha inaugurat el Casal d’Avis de la població. El cap de l’Executiu ha destacat que equipaments com un casal d’avis “van molt en la línia del que és la cohesió social d’un país” i, en moments com l’actual, “d’amenaces sobre les polítiques públiques com a conseqüència de les retallades tan dures que ens veiem obligats a fer, tots plegats hem d’intentar que allò que són les línies vermelles del nostre benestar es puguin mantenir i no es trepitgin”.
 
El cap de l’Executiu ha lamentat que el país hagi de patir, perquè “genera prou recursos per no haver de patir tant i per poder viure millor i sobresortir d’aquesta situació complicada amb més eficàcia, però desgraciadament una gran part dels recursos que produïm no es queden a Catalunya”. També ha demanat prioritzar i “saber sacrificar” algunes coses per “mantenir el que és essencial”.
 
El Casal d’Avis de la Riba, finançat per la Generalitat, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, té una superfície de gairebé 300 metres quadrats. Disposa d’una sala de conferències; un espai per fer cursets de cuina; una aula informàtica i una sala polivalent. L’Associació de la gent gran de la Riba gestionarà el nou centre.

3  

Imatges

El president visita l'Orgue de Sant Salvador

El president visita l'Orgue de Sant Salvador 582

Visita al Museu Apel·les Fenosa

Visita al Museu Apel·les Fenosa 562

Inauguració del Casal d'Avis de la Riba

Inauguració del Casal d'Avis de la Riba 799