Quasi 3.000 persones han participat en el programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l'ABS de Tortosa Est

query_builder   5 abril 2013 18:52

event_note Nota de premsa

Quasi 3.000 persones han participat en el programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l'ABS de Tortosa Est

La participació ha estat del 57% i s’ha detectat càncer un 5,5 persones per cada 1.000 participants
 
També s’han detectat adenomes amb diferent risc en més de 100 persones

 

El maig de 2012 es va iniciar la implantació del Programa de Prevenció de Càncer de Còlon i Recte a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Tortosa Est, la primera de les 5 àrees bàsiques de la comarca del Baix Ebre on s’ha començat a desplegar el Programa. Entre la data d’inici i el passat 6 de novembre es va convidar per carta a totes les persones entre 50 i 69 anys que tenen domicili en aquesta àrea.
 
Les persones amb indicació de cribratge han estat 5.049, de les quals han participat en el Programa 2.896 (57,4%) sent la participació superior entre les dones (60,0%) que entre els homes (54,7%). Els nivells de participació assolits són molt satisfactoris tenint en compte els valors obtinguts a la primera volta a Barcelona ciutat (42,6%), a Lleida (63,3%) i al País Basc l’any 2009 (57%).
 
La Prova de Detecció de Sang Oculta en Femta ha estat positiva en un 6% de les persones participants, tot i que hi ha diferències segons el sexe (7% de positivitat en els homes i 5% en les dones). Finalment s’han realitzat 170 colonoscòpies que han permès detectar 16 casos de càncer, que indiquen una taxa de 5,52 casos per cada 1.000 persones cribrades. D’aquests casos, 11 es van detectar en estadis precoços.
 
Les colonoscòpies realitzades també han permès detectar adenomes a 102 persones (60% de les colonoscòpies), que són lesions amb diferents nivells de probabilitat d’evolucionar cap al càncer i que han estat extirpades. Amb aquests acció s’ha aconseguit evitar un nombre de nous càncers durant els propers anys.
 
Les estimacions estadístiques realitzades amb les dades del Registre de Càncer de Tarragona permeten suposar que, durant l’any 2012 i entre les persones que han participat al Programa, s’haguessin diagnosticat només 4 casos de càncer colorectal si no haguessin pres part en el Programa. Així doncs, els altres 12 casos haurien estat diagnosticats més tard, en estadis més avançats de la malaltia i amb menys probabilitats de curació.
 
En aquests moments s’està treballant ja en la segona ABS (Tortosa Oest) per a la qual ja s’han enviat les primeres cartes d’invitació a pràcticament totes les persones de 50 a 69 anys.