Sistach

President Mas: "Un actiu bàsic del nostre país és la xarxa de solidaritat, clau per travar la cohesió social"

query_builder   9 abril 2013 22:09

event_note Nota de premsa

President Mas: "Un actiu bàsic del nostre país és la xarxa de solidaritat, clau per travar la cohesió social"

  • El cap de l’Executiu ha lliurat aquest vespre la Medalla d’Or de la Generalitat a l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach
  • El president subratlla que el guardó reconeix “els valors personals, el servei constant a Catalunya i la dimensió social de l’Església”
  • Artur Mas ha agraït el paper decisiu que va tenir el cardenal en la visita a Barcelona del papa Benet XVI, que “va servir perquè Catalunya s’apropés més al Vaticà”
Vídeo de l'acte de lliurament de la Medalla d'Or
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest vespre la Medalla d’Or al cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona. Durant l’acte, el cap de l’Executiu ha destacat el servei social que fa l’Església i “totes les persones anònimes que destaquen pel seu exemple i la seva tasca”. Persones desconegudes, compromeses amb la feina del dia a dia, que el president ha subratllat que són “un actiu bàsic del nostre país que no només hem de protegir i mimar, sinó posar en relleu des del punt de vista de l’opinió pública”.  
 
“Les circumstàncies actuals del nostre país porten que aquesta xarxa de solidaritat que existeix sigui clau per travar la cohesió social de la nostra població que, en aquest moment, està amenaçada per les dures i persistents conseqüències de la recessió”, ha assegurat Artur Mas.
 
El cap del Govern ha assenyalat que la Medalla d’Or al cardenal Lluís Martínez Sistach reconeix tres dimensions: “el servei social de l’Església, els valors i virtuts personals de l’arquebisbe i el seu servei constant a Catalunya”.
 
El cap de l’Executiu, que ha lliurat la medalla a l’arquebisbe de Barcelona aquest vespre, al Palau de la Generalitat, ha explicat que aquesta distinció, que és la màxima que atorga el Govern, s’entrega a “persones especialment rellevants i, al mateix temps, que han fet un servei destacat al nostre país. I creiem que aquestes dues condicions es donen en la persona del cardenal Lluís Martínez Sistach”, ha defensat el president.
 
El president de la Generalitat ha explicat que la Medalla d’Or també s’ha atorgat al cardenal Martínez Sistach “pels valors i virtuts personals” que posseeix. “El que és mèrit és la combinació d’una persona preparada i erudita i, al mateix temps, propera, afable i accessible i assequible. Una combinació que no es dóna sempre i que crec que en el cardenal Martínez Sistach es dóna i en gran mesura”, ha destacat el cap de l’Executiu, que també ha ressaltat “el sentit d’assumir responsabilitats” que sempre ha mostrat.
 
Com a tercer motiu de la distinció, el president Artur Mas ha destacat “el servei a Catalunya que ha fet de manera constant i que va tenir el seu punt més àlgid tres anys enrere, quan Lluís Martínez Sistach ens va ajudar en l’apropament entre el Vaticà i Catalunya amb la visita del Sant Pare Benet XVI”. En aquest sentit, el president ha remarcat que accions com aquestes també “donen al nostre país una dimensió de projecció exterior de primer nivell i són un gran acte de servei a Catalunya”.
 
“La visita va servir perquè Catalunya s’apropés més al Vaticà, i això, en els moments i en els processos en què estem, no és gens dolent, al revés, és molt positiu”, ha fet notar el president. Per aquest motiu, el cap de l’Executiu ha agraït molt sincerament a Lluís Martínez Sistach “que ajudés de manera decisiva” que aquesta visita es pogués fer i s’ha mostrat convençut que aquesta acció “va ajudar de manera decisiva a Catalunya”, un fet, ha dit, que “pel que està vivint el nostre país, ens ajudarà”.
 
La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.
 
El Consell Executiu va decidir dimarts passat, 2 d’abril, concedir la màxima distinció honorífica del Govern al cardenal Lluís Martínez Sistach, en reconeixement a la seva “destacada trajectòria al servei de la societat catalana i a l’impuls i reconeixement internacional de la llengua i la cultura de Catalunya al capdavant de l’Arxidiòcesi de Barcelona”.
 
El decret de concessió de la Medalla d’Or destaca també “la repercussió a nivell mundial per a la ciutat de Barcelona i per a Catalunya” de la visita del papa Benet XVI a Barcelona, a la qual va contribuir l’arquebisbe, així com el paper que ha tingut el cardenal “de suport constant als més desfavorits a través de les institucions diocesanes i parroquials, com Càritas”.
 
Apunt biogràfic
Nascut a Barcelona el 29 d’abril de 1937, Lluís Martínez Sistach va cursar estudis eclesiàstics de Filosofia i Teologia al Seminari Major diocesà de Barcelona. El 1961 va ser ordenat prevere a la parròquia de Santa Maria de Cornellà. L’any següent va marxar a Roma per ampliar els seus estudis de Dret Canònic, on va obtenir l’any 1967 el grau de doctor in utroque iure per la Universitat Pontifícia Lateranense amb una tesi doctoral sobre “El dret d’associació a l’Església”.
 
L’any 1979, el cardenal Narcís Jubany el va nomenar vicari general de Barcelona. El papa Joan Pau II el va nomenar l’any 1987 bisbe auxiliar de Barcelona. El 1991, va ser nomenat bisbe de Tortosa, on va ser un dels principals impulsors del Concili Provincial Tarraconense. Posteriorment, l’any 1997 fou nomenat arquebisbe metropolità de Tarragona i el 2004, arquebisbe de Barcelona. El novembre de 2007, el papa Benet XVI el va crear cardenal amb el títol de la Basílica de Sant Sebastià de les Catacumbes, del qual prengué possessió el 20 de gener de 2008.
 
En l’àmbit docent, del 1970 al 1987 va ser professor de Dret Canònic a la Facultat de Teologia de Catalunya, de l’Institut Teològic Martí Codolar dels Salesians i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. L’any 1983 fou elegit president de l’Associació Espanyola de Canonistes. Del 1999 al 2004, va ser membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat. És Gran Canceller de la Facultat de Teologia i de la Facultat de Filosofia de Catalunya, president de la Fundació Escola Cristiana i de la Fundació de la Junta Constructora de la Sagrada Família.
 
És vicepresident de la Conferència Episcopal Tarraconense i encarregat de la Pastoral Social en l’àmbit de Catalunya. Des del 2010 és president de la Comissió Episcopal de Litúrgia i membre de la Comissió Permanent de la Conferència. També és membre de la cúria romana.