govern

El Govern blindarà per llei el model català d'estat del benestar

query_builder   10 abril 2013 08:24

event_note Nota de premsa

El Govern blindarà per llei el model català d'estat del benestar

•    Els conseller d’Interior, Ramon Espadaler, valora l’actuació del Govern en la reducció de la sinistralitat a les carreteres catalanes
•    El ple del Parlament debatrà sobre la creació d’una comissió d’estudi sobre fracking
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, detallarà avui al Parlament els objectius de la llei marc de protecció social de Catalunya aprovada per l’executiu català el passat dia dos d’abril. Ho farà en resposta a dues preguntes orals que respondrà durant el ple del Parlament que s’inicia avui en el marc de la sessió de control al Govern. L’executiu català ha aprovat iniciar la tramitació d’aquesta llei marc de protecció social de Catalunya amb l’objectiu de blindar el model català d’estat del benestar. Amb la futura norma, inèdita en democràcia, el Govern prioritza el manteniment de la cohesió social del país, un pilar especialment important en l’actual context de crisi econòmica.

Durant la presentació d’aquesta iniciativa, Munté va assegurar que es tracta “d’un punt de partida d’una proposta legislativa que vol ser ambiciosa però també de compromís amb les polítiques socials a Catalunya”. La llei té un doble objectiu: protegir el model d’estat del benestar català, que el Govern considera una “estructura d’estat” i promoure polítiques d’inclusió per “donar resposta a les noves i dures necessitats socials que han sorgit com a conseqüència de la crisi”.

La consellera de Benestar Social i Família també incidirà en les polítiques socials del govern en resposta a una interpel·lació sobre inclusió social i eradicació de la pobresa.

Al marge de les polítiques de benestar social, la reducció de la sinistralitat i les operacions de trànsit a les carreteres catalanes també centraran la sessió de control al Govern. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, serà l’encarregat de respondre una pregunta sobre aquest tema. Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, respondrà una pregunta sobre la desviació del trànsit de camions de la NII, al seu pas per les comarques gironines, cap a l’autopista AP7. Una mesura destinada a reduir la sinistralitat en aquest tram de la NII que tal i com ha afirmat el conseller de Territori es tracta “d’una solució a mig termini” mentre s’espera la inversió de Foment per tal de portar a terme el desdoblament d’aquesta via.

Tant el conseller d’Interior, com el de Territori, també respondran altres preguntes durant la sessió de control al Govern. Espadaler sobre la situació de la immigració irregular a Catalunya i Vila sobre la MAT. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, també prendrà la paraula per respondre una pregunta sobre la situació de les persones titulars de participacions preferents i sobre el procés de privatització de l’ATLL. A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, parlarà sobre la commemoració del 1714; el conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre l’estat de la sanitat pública catalana; i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, sobre les actuacions que s’estan duent a terme en l’àmbit de la projecció exterior de la cultura catalana.

Fracking i Iniciatives Legislatives Populars
Durant el ple del Parlament d’aquesta setmana, també es debatrà la creació d’una comissió d’estudi sobre permisos de prospecció i explotació d’hidrocarburs  no convencionals per mitjà de la fractura hidràulica, un procés més conegut com a “fracking”. A més a més, també es debatrà la proposició de llei de modificació de l’article de la Llei 1/2006 destinada a facilitar el procés de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP).