Catalunya posa en marxa la primera unitat per tractar pacients que pateixen reaccions al·lèrgiques a alguns tractaments quimioteràpics

query_builder   15 abril 2013 12:49

event_note Nota de premsa

Catalunya posa en marxa la primera unitat per tractar pacients que pateixen reaccions al·lèrgiques a alguns tractaments quimioteràpics

 

La unitat es desenvoluparà en el marc de l’aliança estratègica entre el Consorci Sanitari Integral i l’Institut Català d’Oncologia.
 
S’estima que un percentatge creixent dels pacients que fan quimioteràpia pateixen algun tipus de reacció d’hipersensibilitat al·lèrgica.
 
Entre el 12 i el 27% dels pacients tractats amb platins, incloent el carboplatí, presenten reaccions al·lèrgiques després de 6 exposicions i un 50% d’aquestes reaccions són greus i inclouen les anafilaxis.
 
 
Presentació

El Departament de Salut ha presentat, avui dilluns 15 d’abril, la nova Unitat de Dessensibilització a Quimioteràpics i Anticossos Monoclonals. Es tracta d’una nova línia terapèutica que es desenvoluparà en el marc de l’aliança estratègica entre el Consorci Sanitari Integral i l’Institut Català d’Oncologia, adreçada a pacients que pateixen reaccions al·lèrgiques greus a alguns tractaments quimioteràpics.

 
Aquest projecte sorgeix del treball conjunt entre la Unitat d'Al·lèrgia a Medicaments de l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi i l'Institut Oncològic Català, amb la finalitat d'implantar els protocols desenvolupats pel Servei d'Immunologia i Al·lèrgia de l'Hospital Brigham and Women’s de Boston (que presta, al seu torn, aquest procediment a l'Institut Oncològic Dana Farber, Boston, MA.) amb l'esperança d'oferir als pacients amb al·lèrgia a tractaments quimioteràpics una major supervivència i qualitat de vida.
 
Tots el pacients que presentin reaccions al·lèrgiques a la quimioteràpia de primera línia seran candidats a aquesta nova tècnica immunològica. Els pacients que presentin reaccions que incloguin picor, urticària, dificultat respiratòria, nàusees, vòmits, diarrea o baixada de tensió arterial durant la infusió o fins a 24 hores després de la infusió seran avaluats per decidir si poden ser candidats a la dessensibilització si no tenen una altra medicina que sigui de primera línia de tractament. La unitat serà la primera de caràcter monogràfic a Catalunya i a Espanya, encara que altres hospitals fan dessensibilitzacions.
 
La presentació del projecte ha anat a càrrec de la doctora Mariana Castells, pionera mundial d’aquesta tècnica i directora de la Unitat de Dessensibilització a Fàrmacs del Brigham and Women’s Hospital, a la Universitat de Harvard (Boston); del doctor Enric Martí Guadaño, cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi del Consorci Sanitari Integral, i del director científic de l’Institut Català d’Oncologia, el doctor Josep Ramón Germà Lluch.
 
Sota el títol "Dessensibilització a quimioteràpics i anticossos monoclonals; un nou i eficaç ajut per combatre el càncer i altres malalties greus", la doctora Castells ha explicat els seus quinze anys d’experiència a Harvard utilitzant aquesta tècnica i ha emfatitzat aquells aspectes relacionats amb la qualitat de vida dels pacients que ja ha tractat a Boston. Durant la conferència, la doctora Castells ha exposat a professionals i associacions de pacients els beneficis que aquesta tècnica pot tenir sobre pacients que presenten reaccions al·lèrgiques greus a alguns tractaments.
 
S’han dessensibilitzat mes de dos mil pacients en els darrers quinze anys i tots han pogut continuar el tractament quimioteràpic sense cap problema, no hi ha hagut cap cas de mort i els pacients han entrat en remissió en els valors esperats. Una dada important es el fet, encara en fase de recerca, que l’esperança de vida dels pacients dessensibilitzats sembla millorar després de la dessensibilització.

1  

Imatges

Responsables de la Unitat amb representants del Consell Consultiu de Pacients

Responsables de la Unitat amb representants del Consell Consultiu de Pacients 196