L'Institut de Medicina Legal de Catalunya participa en un simulacre d'accident amb múltiples víctimes organitzat per la Direcció General de Protecció Civil

query_builder   16 abril 2013 09:00

event_note Nota de premsa

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya participa en un simulacre d'accident amb múltiples víctimes organitzat per la Direcció General de Protecció Civil

.
  • Deu metges forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), dependent del Departament de Justícia, s’han desplaçat a Castelldefels per fer l’aixecament dels suposats cadàvers i obtenir-ne dades ante mortem a través dels familiars
 
 
Deu metges forenses de la Divisió de Barcelona Sud de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i observadors del mateix Institut han participat, dins del Grup de Medicina Legal i Forense, conjuntament amb efectius de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra, en el simulacre d’accident amb múltiples víctimes, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil, que es va dur a terme ahir a l’Aeroport de Barcelona.
 
Els metges forenses van entrenar diferents aspectes de la seva competència com són l’aixecament dels cadàvers de les víctimes a l’epicentre de l’accident i l’obtenció de dades ante mortem per part dels familiars.
 
Per exercitar la primera de les actuacions, els metges es van encarregar de documentar in situ totes les mostres i, de manera normalitzada, les restes i cossos, descrivint tots els detalls, ferides i trets identificadors (cicatrius, tatuatges...) de cadascun d’ells, tasca que requereix treballar en coordinació amb la policia científica. Per fer més versemblant el simulacre, van constituïr un petit centre de comandament que va servir també de magatzem per als falsos cadàvers.
 
L’altra actuació que es va entrenar va ser l’obtenció de dades ante mortem a través dels suposats familiars de les víctimes mortals. Aquests van aportar les característiques i trets diferenciadors dels seus “familiars” així com mostres per contrastar-ne la identitat. Com en el focus del sinistre, els metges forenses van recollir en aquesta actuació, de manera estandarditzada, tots els detalls i trets identificadors possibles de cadascun d’ells. Aquesta tasca, carregada de gran emotivitat, s'ha de dur a terme de forma coordinada amb la policia científica.
 
En el simulacre, en rebre l’avís per part de la Policia, el Jutjat activa l’IMLC, que també ha rebut prèviament l’avís del sinistre a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
 
Un cop el grup d’intervenció confirma que la zona és segura, i quan, tant aquest grup com el sanitari, han acabat les respectives tasques de salvament dels ferits, el grup de l’IMLC inicia les tasques corresponents.
 
El grup de treball, format per forenses de l’IMLC i agents de la Policia Científica de Mossos d’Esquadra, s'encarrega de la identificació de les víctimes mortals, així com dels objectes que hi estan relacionats, mitjançant la sectorització de la zona, presa de fotografies i recollida de mostres.
 
En el centre logístic, organitzat per la Policia Científica de Mossos d’Esquadra, es va recollir tota la informació sobre el sinistre. Des d’aquí es va redactar l’informe de l’accident, es van facilitar les dades al Centre d’Integració de Dades (CID) per a la correcta identificació de les víctimes mortals i es va mantenir contacte permanent amb el Centre de Comandament Avançat (CCA) per facilitar-los la informació que es requeria.
 
Per als efectius de l’IMLC la participació en el simulacre ha estat molt important perquè els ha permès posar en pràctica el dispositiu d’emergències que, altrament, no es pot posar mai a prova fins que es produeix un fet real.