Barcelona acull el principal congrés europeu en gestió de sòls i aigües contaminats

query_builder   16 abril 2013 10:05

event_note Nota de premsa

Barcelona acull el principal congrés europeu en gestió de sòls i aigües contaminats

TES
Llebot durant la inaguració d'aquest matí.

 

  • Més de 700 experts de tot el món es reuneixen fins divendres al CCIB  per tractar diversos temes sobre la gestió d’aigües en zones àrides i la captura i emmagatzematge de CO2, entre d’altres
  • Els especialistes podran conèixer diverses experiències de casos de bones pràctiques en gestió de sòls i aigües subterrànies contaminats que es desenvolupen a Catalunya
 
 
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha inaugurat aquest matí l’AquaConsoil 2013, el principal congrés europeu en gestió de sòls, aigües subterrànies i sediments contaminats, que se celebra des d’avui i fins divendres al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Més de 700 experts de tot el món, principalment de centres de recerca, organitzacions governamentals, indústria química i ambiental, consultories i enginyeries del sector, participaran en les xerrades, que tindran com a grans temàtiques els que tindran com a grans temàtiques la gestió de l’aigua en zones àrides i semiàrides, els usos tecnològics del sòl (geotèrmia), la captura i emmagatzematge de CO2 i el desenvolupament i implementació dels darrers avenços en tecnologies per a la remediació d’emplaçaments contaminats.
 
Aquesta serà la 12a edició de l’AquaConsoil, que se celebra cada tres anys des de l’any 1985 en diferents ciutats europees. Els organitzadors són el Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) i Deltares d’Holanda, dues institucions europees de recerca en el camp de la tecnologia ambiental de gran prestigi mundial. En l’edició de Barcelona hi ha col·laborat també, com a consorci organitzador hoste, la Generalitat, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
 
El programa inclou sis sessions paral·leles diàries, amb més de 250 presentacions orals, 17 sessions especials, incloses 3 de la Agència Ambiental Americana (EPA), una exposició de 200 pòsters científics, sis visites tècniques programades i una fira comercial amb empreses i entitats internacionals del sector. L’Agència de Residus de Catalunya organitza dues de les sessions especials en les quals presentarà l’estratègia de protecció del sòl que s’està desenvolupant a Catalunya, a més de diferents experiències presentades per empreses catalanes.
 
 
En la seva intervenció Llebot ha destacat la gran oportunitat que suposa per a Catalunya el congrés de cara a donar a conèixer organismes i institucions del nostre país del sector de recerca, desenvolupament i investigació. I també s’ha referit a la tasca que desenvolupa la Generalitat. En concret, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat ha xifrat en uns 300 els episodis de contaminació d’aigües subterrànies que gestiona actualment l’Agència Catalana de l’Aigua i en 360 els expedients que gestiona l’Agència de Residus de Catalunya pel que fa a emplaçaments amb afectació al sòl.
 
Visites a actuacions capdavanteres 
 
I és que Catalunya hi trobem diversos casos de bones pràctiques en gestió de sòls contaminats i aigües subterrànies que es mostraran als participants de l'AquaConSoil 2013, com és el cas d’un emplaçament real contaminat amb compostos organoclorats amb desenvolupament de recerca bio-geoquímica; l'aqüífer de La Vall Baixa (riu Llobregat), com a model de reutilització de l'aigua; el Fòrum de Barcelona, per l'exitós desenvolupament d'una zona industrial abandonada i la planta de tractament d'aigües residuals del riu Besòs, així com una planta pilot de l'IRTA a Cabrils per a la depuració de lixiviats d’hivernacles mitjançant la tecnologia dels aiguamolls construïts. També es visitaran el dipòsit controlat de residus perillosos de Castellolí, i la planta dessalinitzadora del Prat, una de les més modernes d'Europa.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 42