El conseller Pelegrí viatja a Finlàndia per desenvolupar sinergies en matèria forestal

query_builder   19 abril 2013 14:58

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí viatja a Finlàndia per desenvolupar sinergies en matèria forestal

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té un acord de cooperació amb la regió de Carèlia Septentrional en matèria de bioenergia, silvicultura i desenvolupament rural
 
El conseller Pelegrí aposta perquè els boscos i la gestió forestal sostenible exerceixin un paper crucial en la transició cap a una economia més verda
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha viatjat a Carèlia Septentrional per conèixer de primera mà les iniciatives innovadores i les activitats en matèria forestal que es desenvolupen en aquesta regió finlandesa.
 
El Departament té des de l’any passat un acord de cooperació amb Carèlia per a la promoció del desenvolupament econòmic i la transferència de coneixement i tecnologia, inclosa la recerca i el desenvolupament de les organitzacions.
 
Durant el seu viatge, Pelegrí ha visitat diverses instal·lacions que produeixen energia a partir de la fusta, com ara una central situada al districte de Kontiosuo Joensuu que actualment produeix el 95% de l’energia que necessita aquest districte, amb una xarxa de calefacció urbana de 180 kilòmetres que transporta la calor a prop de 40.000 habitants. També ha visitat una caldera que funciona  a partir de l’escorça propietat de la principal companyia elèctrica del país.
 
El conseller també visitarà demà, dissabte, el parc nacional més important de Finlàndia, el Koli National Park, que està preparant un fòrum ambiental sobre bioeconomia i ús sostenible dels recursos naturals que se celebrarà el pròxim mes de setembre. En aquest sentit, Pelegrí ha manifestat en diverses ocasions el seu convenciment que els boscos i la gestió forestal sostenible han d’exercir un paper crucial en la transició cap a una economia més verda.
 
L’acord entre Catalunya i Carèlia Septentrional es concreta preferentment en matèria de bioenergia, silvicultura, fusta i desenvolupament rural. Alhora, es preveu la possibilitat d’estendre la cooperació a altres àrees com la tecnologia de la informació, el turisme, el sector agroalimentari i l’intercanvi cultural, amb un especial èmfasi en les actuacions entre empreses, amb l’objectiu d’aconseguir resultats ràpids, visibles i quantificables, perdurables en el temps.
 
El viatge del conseller Pelegrí permet desenvolupar, coordinar i sumar sinergies en matèria de gestió forestal. Catalunya és un país eminentment forestal, ja que més del 60% de la seva superfície està ocupada per terrenys forestals, els quals representen un 38% del territori, amb prop d’1.200.000 ha. Aquesta  extensió és comparable a la dels països nòrdics més forestals. A Carèlia Septentrional, la superfície forestal és realment molt important i es considera una manera de mantenir un equilibri perfecte dins l’entorn natural del país. Finlàndia és un dels països de la UE amb més proporció de superfície forestal, amb un 77% del total de la seva superfície.
 
Catalunya té un 63% de superfície forestal. Per aquest motiu, és imprescindible investigar per trobar les solucions més factibles per mantenir-la. Per això, el conseller Pelegrí ha volgut desplaçar-se personalment a Carèlia aquests dies i liderar el repte que està assumint el Departament d’Agricultura de “buscar noves alternatives en la gestió dels boscos catalans” En aquest sentit, Catalunya està preparada per assumir la modernització i la competitivitat del sector forestal, el desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural per mitjà de la recerca, la formació i la transferència de tecnologia i coneixement a la societat.