Conseller Gordó: "Les lleis han de ser aplicades d'acord amb el seu esperit"

El conseller de Justícia ha participat aquesta tarda en el lliurament dels Premis Sant Jordi i en la cloenda de l'acte de l'Institut d'Estudis Catalans

query_builder   22 abril 2013 20:19

event_note Nota de premsa

Conseller Gordó: "Les lleis han de ser aplicades d'acord amb el seu esperit"

El conseller de Justícia ha participat aquesta tarda en el lliurament dels Premis Sant Jordi i en la cloenda de l'acte de l'Institut d'Estudis Catalans

Premiats Sant Jordi IEC
Premiats Sant Jordi IEC
Germà Gordó ha destacat durant el seu parlament davant els guardonats dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans que aquesta institució, que va néixer amb la voluntat de regir-se per la màxima exigència científica, no ha oblidat mai que un dels seus propòsits és que els seus membres siguin fidels a l'esperit de la institució. Gordó, en aquest punt ha fet un símil amb la justícia, i ha remarcat: “una llei sense esperit és un seguit de disposicions a seguir, però no necessàriament reflex d’una voluntat social, de la mateixa manera que no és el mateix l’autoritat legal que l'autoritat moral ni el poder que la justícia. La llei no és llei si no s'agafa en el seu esperit”.
 
Tanmateix, el conseller Gordó ha afegit que ara que darrerament es parla tant de legalitat i legitimitat i que sovint s'invoca aquesta per aturar processos i limitar anhels o condicionar realitats s'ha de tenir clar que “la llei ha de servir per conviure, no per posar tanques als processos naturals”.
 
El titular de justícia ha posat en relleu l'esperit de l’Institut d’Estudis Catalans, aplicable a qualsevol altra institució de Catalunya: exigència, catalanitat i obertura. El conseller ha transmès als premiats que “hem de ser un país sòlid i amb identitat forta, però també un país obert i ambiciós, referència mundial, i profundament exigent amb la seva excel·lència professional”.
 
“L'Institut d’Estudis Catalans és tot un referent acadèmic a casa nostra”, ha asseverat el conseller, i ha destacat que “és una llarga tradició de l'Institut atorgar premis a institucions i persones que, amb el seu treball, contribueixen a assolir la finalitat de la institució”.
 
 
Els orígens de l’Institut d’Estudis Catalans
 
Germà Gordó ha recordat també que l’any vinent es compliran 100 anys de la creació de la Mancomunitat, que va fer possible el primer govern nacional autònom des de 1714. La Mancomunitat va fer possible, entre altres institucions catalanes,  l'Institut d’Estudis Catalans, que va ser fundat i ampliat per iniciativa del president Enric Prat de la Riba, segons els acords de la Diputació de Barcelona de 18 de juny de 1907 i de 14 de febrer de 1911.
 
Es tracta d’una corporació acadèmica, científica i cultural que té per objecte l'alta recerca científica i, principalment, la de tots els elements de la cultura catalana. Així ho reconeixen el Reial decret 3118/1976, de 26 de novembre, i la Resolució de la Generalitat de Catalunya de 17 de maig de 2001, per la qual es publiquen els estatuts que recullen la lletra i l'esperit dels acords fundacionals.