Parlament

El ple fa el debat de totalitat del projecte de llei d'accessibilitat

query_builder   24 abril 2013 08:00

event_note Nota de premsa

El ple fa el debat de totalitat del projecte de llei d'accessibilitat

Parlament
 
El ple del Parlament fa, aquest dimecres i dijous, el debat de totalitat del projecte de llei d'accessibilitat , el primer aquesta legislatura. L’objectiu del Govern, que ho va aprovar al Consell Executiu del passat  29 de gener, és aconseguir una societat més inclusiva, que garanteixi l’autonomia i la igualtat d’oportunitats, especialment per al mig milió de catalans amb discapacitat reconeguda.
 
Segons la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el text té el triple objectiu de “donar resposta a les necessitats actuals de les persones amb discapacitat a Catalunya, incorporar els avenços tecnològics a l’atenció de la discapacitat i simplificar la normativa”. Aquest projecte de llei ha estat treballat amb “la col·laboració activa” de les entitats del sector i “és una normativa que esperaven i en la qual hi han pogut participar i reflectir les seves necessitats”, segons afirma la consellera.
 
Cal afegir que el 2012 hi havia 476.468 persones amb una discapacitat legalment reconeguda a Catalunya, més del 6% de la població. Per a moltes d’aquestes persones, l’existència de barreres no els permet portar una vida normalitzada, la qual cosa les deixa en situació de desigualtat i de discriminació social. A més, les mesures d’atenció a la discapacitat prenen especial importància si es té en compte que actualment Catalunya té més d’un 16% de persones més grans de 65 anys i un 10% majors de 75, amb la perspectiva que les discapacitats augmentin en l’envelliment.
 
En aquest sentit, cal destacar que Catalunya va ser capdavantera a l’Estat espanyol en la regulació i la implementació de mesures d’accessibilitat, ja que  l’any 1984 es va aprovar el primer decret de supressió de barreres.
 
Sessió de control al Govern
 
El ple comença a les deu del matí amb la sessió de control als consellers i després al president de la Generalitat. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, haurà de respondre sobre quines són les previsions, orientacions i disposicions en les quals treballa el Govern per atendre els 880.000 aturats que hi ha a Catalunya i també haurà de donar explicacions sobre les mesures previstes en el sector de la indústria automobilística.
 
En l’apartat de les interpel·lacions, el titular d’Empresa i Ocupació també parlarà de les mesures per reformar el Servei d’Ocupació de Catalunya i de les polítiques previstes per fer front a la desocupació.
 
Per la seva banda, el titular de Territori i Sostenibilitat explicarà quines són les polítiques de lloguer social i fons social català d’habitatge del Govern i de les accions a prendre amb el ministeri de Foment sobre el desdoblament de la carretera N-II al seu pas per les comarques gironines. En l’apartat de les interpel·lacions resumirà quines són les polítiques d’habitatge del Govern.
 
A més de Puig i Vila, el conseller Mas-Colell respondrà a preguntes sobre la presentació dels pressupostos de 2013 la situació de les universitats. Pel que fa a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, explicarà de quina manera es preservarà la qualitat de l’ensenyament al país tot i el tancament d’alguns centres i quina és l’actitud del Govern davant de les resolucions judicials en matèria de bilingüisme. En aquest sentit, la consellera ja s’hi va referir l’endemà de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i va afirmar que “estem davant de voler qüestionar la realitat catalana i no farem res que trenqui el clima escolar”. Rigau també va assegurar que “no separarem per raó de llengua ni enfrontarem les famílies per aquesta raó”.
 
També el titular de Salut haurà de donar compte de les mesures que pensa prendre el Govern davant dels problemes de gestió de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu i fer balanç de l’atenció sanitària de l’any 2012; Ferran Mascarell intervindrà per explicar la destinació dels recursos disponibles del Departament de Cultura i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, intervindrà per explicar els compromisos econòmics de l’estat espanyol respecte la promoció i el desenvolupament de l’esport d’elit.
Un cop acabades les preguntes als consellers del Govern s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista al voltant de les 11 hores.