Protecció Civil de la Generalitat posa en prealerta el pla ALLAUCAT pel risc creixent d'allaus en moltes àrees del Pirineu

query_builder   29 abril 2013 11:29

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat posa en prealerta el pla ALLAUCAT pel risc creixent d'allaus en moltes àrees del Pirineu

 • El perill d’allaus previst per avui a les zones de la Ribagorçana-Vall Fosca, Pallaresa, Ter- Freser i el vessant nord del Cadí-Moixeró és FORT (4/5)
 • Mentre duri el perill d’allaus, Protecció Civil recomana restringir les activitats d’alta muntanya, i sobretot no practicar l’esquí fora de les zones delimitades
 • Podeu consultar el butlletí d’allaus de l’IGC complert a butlletí d'allaus de l'IGC
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès per avui i demà una Prealerta del Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, a partir de l’actualització de la informació facilitada per l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) que indica que el perill d'allaus avui dilluns en diverses zones del Pirineu és FORT.
 
Concretament, el grau de perill és FORT (4 sobre 5 en l’escala europea) a la zona Ribagorçana-Vall Fosca, Pallaresa, Ter- Freser i el vessant nord del Cadí-Moixeró. A la resta de zones, és a dir, l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, Perafita-Puigpedrós i el Prepirineu, el grau de perill és marcat (3 sobre 5).
 
Des de divendres ha estat nevant i avui dilluns continuaran les precipitacions amb un augment de la temperatura. Seran probables les allaus de fusió, de mida mitjana a totes les orientacions, sobretot a partir dels 2.300-2.400m. Cal destacar que a cotes altes s’estan formant plaques de vent a la majoria d’orientacions, que poden caure al pas d’una persona.
 
Mentre duri el perill d’allaus, la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat recomana restringir les activitats d’alta muntanya, i sobretot no practicar l’esquí fora de les zones delimitades. Consulteu també els consells d’autoprotecció davant del perill d’allaus.
  
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu les webs d’informació meteorològica i viària i consulteu els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al telèfon d’emergències 112 i en tot cas, seguiu les indicacions de les autoritats.
 
Les allaus
Les allaus de neu són de dimensions variables. N’hi ha de grans dimensions, que arriben fins al fons de les valls després de recórrer centenars de metres, o quilòmetres, i d’altres de petites dimensions, que poden avançar algunes desenes de metres. Fins i tot una d’aquestes allaus petites té la capacitat de causar-li la mort a una persona.
Informeu-vos abans de desplaçar-vos
Si us desplaceu als Pirineus, a la muntanya o a qualsevol zona on hi hagi perill d’allaus, presteu molta atenció a les prediccions meteorològiques i a les prediccions d’allaus, així com a l’estat de les carreteres.
Ateneu a les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil (twitter de Protecció Civil: @emergenciescat ).
En la pràctica d’esports de muntanya
El vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats.
Informeu-vos de l'estat de la neu consultant els butlletins de perill d'allaus i de predicció meteorològica. Les condicions de la neu poden canviar sobtadament d'un dia per l'altre.
Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo.
Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència.
Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats.
En cas d’accident per allau
 
 • En cas d’accident per allau no perdeu la calma:
 • Truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou.
 • Intenteu rescatar els vostres companys: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida.
 • Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.
 
L’escala de perill d’allaus
L’escala europea de perill d’allaus consta de cinc graus en funció de l’estabilitat del mantell nival i de la probabilitat de desencadenament d’allaus:
 • Grau 1 i 2: perill feble i moderat. En general les condicions són segures. Cal planificar  les excursions i ser prudents en els passatges sobre pendents drets.
 • Grau 3: perill marcat. Cal evitar pendents drets, seguiu les indicacions del butlletí de perill d’allaus. Es requereix experiència en l’apreciació del perill ja que el major nombre d’accidents s’enregistren en aquest nivell.
 • Grau 4: perill fort. Protecció Civil posa el pla Allaucat en situació de prealerta. Les condicions són desfavorables, cal limitar les excursions a terrenys de poc pendent. Es requereix molta experiència en l’apreciació del perill.
 • Grau 5: perill molt fort. Protecció Civil activa l’alerta del pla Allaucat. Les condicions són molt desfavorables, cal evitar sortir a la muntanya.
 
Recomanacions en cas de situació d’alerta per perill d'allaus
En cas de situació d’alerta per perill d’allaus 5, molt fort, es recomana:
En zones de muntanya a camp obert:
 • No hi feu cap activitat.
 • Si sou a la muntanya, quedeu-vos en un refugi o lloc segur fins que el perill disminueixi.
 
En el vehicle:
 • No circuleu per carreteres de muntanya.
 • Seguiu les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil.
 • Si quedeu bloquejats per la neu, no sortiu del vehicle i deixeu la calefacció posada amb la finestra una mica oberta.
 • Vigileu que el tub d’escapament no quedi obturat.
 
En zones habitades situades en zones de risc:
 • No transiteu pel carrer o per espais oberts.
 • Quedeu-vos a casa o dins de recintes tancats.
 • En cas que tingueu coneixement que l’edifici on sou es troba en una zona susceptible de ser afectada per una allau, tanqueu amb porticons totes les obertures i situeu-vos al costat oposat a la paret on podria impactar l’allau, si es produís.
 • Manteniu-vos informats a través de la ràdio i/o la televisió i estigueu pendents de les indicacions de Protecció Civil (twitter de Protecció Civil: @emergenciescat ) i de les autoritats municipals.
 
 
Més informació
 
En cas necessari, seguiu també els consells per risc de nevades a www.gencat.cat/interior/nevades