Els Bombers de la Generalitat treballen durant el cap de setmana en varis rescats al medi natural

query_builder   5 maig 2013 19:16

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat treballen durant el cap de setmana en varis rescats al medi natural

Durant aquest cap de setmana, a més del dispositiu destinat a la recerca de l’home desaparegut a Calella, els Bombers de la Generalitat també han intervingut en varis serveis de rescats al medi natural.
 
Ahir els Bombers van treballar en dos rescats de persones accidentades. Un d’ells va tenir lloc al Port de la Selva, a les 14.09 hores, on un home de 61 anys va caure a les roques de la platja de Fornells i va patir ferides greus. En aquest cas, van treballar dues dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat que van donar suport als serveis sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en l’atenció i evacuació del ferit, el qual va ser traslladat a l’hospital Trueta de Girona amb l’helicòpter sanitari. A més, també van participar en el rescat efectius de Salvament Marítim i de la Policia Local.
 
D’altra banda, ben entrada la tarda, a les 15.39 hores, es va actuar en un altre rescat a Centelles on una noia va patir una possible fractura a la cama en caure a la via ferrada “Baumes Corcades”. Efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat van desplaçar-se amb l’helicòpter fins al lloc de l’accident i van estabilitzar i evacuar la ferida fins a l’hospital General de Vic, on es va fer el trànsfert amb l’ambulància del SEM.
 
Avui diumenge els Bombers també han participat en diversos serveis a la muntanya. A les 12.07 hores es rebia l’avís d’una persona accidentada a la zona del Montgròs al terme municipal del Bruc. En tractar-se d’una zona de difícil accés s’ha activat, per fer el rescat, l’helicòpter amb efectius dels GRAE i del GEM, amb el suport de dues dotacions terrestres. L’accidentat, un home d’uns 50 anys i veí d’Esparreguera, ha estat traslladat fins el pàrquing de Can Jorba des d’on el SEM l’ha evacuat a l’Hospital de Martorell.
 
A les 16.48 hores d’aquesta tarda, dues dotacions dels Bombers s’han desplaçat fins el Castell de Torroella de Montgrí per evacuar un menor, de 15 anys, que presentava una possible fractura al turmell. Els efectius dels Bombers han traslladat el menor fins l’helicòpter que ha traslladat el SEM i que l’ha evacuat fins a l’hospital Trueta de Girona.
 
Finalment, un home ha resultat ferit, amb possible fractura al turmell, mentre practicava el barranquisme per la zona de Viu de Llevata, a uns 200 metres del pont romà. Fins al lloc s’hi ha desplaçat l’helicòpter amb efectius del GRAE i del GEM i una dotació terrestre dels Bombers de la Generalitat que han estat alertats de l’accident a les 07.26 hores d’aquesta tarda.
 
Els Bombers de la Generalitat recorden la importància de preparar qualsevol activitat a la muntanya i els consells bàsics que cal tenir en compte:
 
Consells pràctics
·                         Abans de sortir, informa't de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncia a l'activitat si les previsions són dolentes
·                         Planifica l'activitat i la seva durada, consulta les guies i el mapa del recorregut.
·                         Vés-hi sempre acompanyat o, en tot cas, comunica a algú l'activitat prevista.
·                         El muntanyisme exigeix preparació: entrena't i informa't.
·                         Utilitza material i equip adequats per l'activitat.
·                         En cas d'accident, avisa els serveis d'emergències a través del 112. Tingues serenitat.
·                         Respecta les senyalitzacions de perill.
 
Durant la marxa
·                         Si vas en grup, manté sempre el contacte amb els altres.
·                         Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
·                         Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
·                         Si teniu fred, no deixeu de caminar.
 
En cas d'accident: Truca al 112
Què has de dir?
·                         Nombre de persones accidentades i edat.
·                         Lloc de l'accident.
·                         Situació de l'accidentat: està ferit?, està conscient?, sagna?, respira?
·                         Condicions meteorològiques al lloc de l'accident.