Simulacre d'incendi a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre

query_builder   14 maig 2013 14:28

event_note Nota de premsa

Simulacre d'incendi a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre

Imatge de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre
  • L’exercici ha consistit en un incendi en un magatzem de bolquers i material situat a la primera planta de l’hospital, en l’àrea sociosanitària
  • El simulacre, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil i l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, ha posat a prova el Pla d’autoprotecció PAU de l’hospital
  • Podeu descarregar-vos les fotografies i el vídeo del simulacre a http://pool.acn.cat/
 
 
L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ha estat escenari avui d’un simulacre d’incendi en un magatzem de bolquers i material hospitalari situat a la primera planta de l’hospital, en l’àrea sociosanitària.
 
El lloc de l’incendi és una zona propera a la cuina, la bugaderia i la zona d’urgències. Com a conseqüència del foc, tres persones han resultat ferides de diversa consideració: un zelador amb cremades de tercer grau i dos interns per inhalació de fum.
 
El simulacre d’avui ha servit per comprovar l’operativitat del Pla d’Autoprotecció (PAU) de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, així com per posar en pràctica la coordinació de les accions dels diferents grups actuants, els mitjans de la instal·lació i el municipi. En l’exercici d’incendi en un magatzem també s’ha practicat l’evacuació temporal a un pati exterior d’uns 40 interns.
 
L’hospital és un edifici dels anys 80, guardonat amb el Premi FAD d’Arquitectura l’any 1988, que té menys de 200 llits.
 
Seguint el PAU de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, un cop els detectors de fum s’han activat i s’ha pogut fer una comprovació ocular de l’emergència, s’ha posat en marxa el protocol d’avisos trucant al telèfon d’emergències 112. Un cop activada l’alarma d’incendi, els treballadors de l’hospital han decidit quina secció del passadís calia evacuar i quina confinar.
Imatge operativa del simulacre
Per donar resposta a la resolució de l’emergència simulada, uns 20 treballadors de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre han participat en l’exercici distribuïts amb els càrrecs i les responsabilitats següents: Cap d’Emergència. Cap d’intervenció, Equip de 1ª intervenció, Equip de 2ª intervenció, Cap de primers auxilis, Equip de primers auxilis, Equip d’evacuació, Encarregat de comunicacions i el Director del centre com a responsable de les relacions externes.

Els Bombers de la Generalitat han treballat en l’extinció de l’incendi, i en el rescat i en l’assistència de dos ferits. A més, han donat suport al confinament i evacuació de la quarantena d’usuaris que es troben en la  planta afectada pel foc. Han participat sis dotacions i una quinzena d’efectius dels parcs de Móra, Ascó, Gandesa i de la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat per atendre l’emergència 3 unitats amb 5 professionals en total: 1 ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari (TTS),1 ambulància de Suport Vital Intermedi (SVI) un infermer i un TTS, i un Vehicle d’Intervenció Ràpida VIR amb un comandament territorial.
 
Un cop feta la recepció dels ferits, se’ls ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia. L’intern que ha patit la inhalació de fum ha estat atès al mateix Hospital de Mòra i el zelador amb cremades de tercer grau ha estat traslladat amb helicòpter a l’Hospital de la Vall d’Hebron. El SEM també ha desplegat un Punt Mèdic Avançat (PMA).
 
Els Mossos d’Esquadra ha participat amb dos agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana per a l’assegurament de la zona de l’emergència i un comandament (sergent). També han participat vigilants municipals de Móra d’Ebre com a observadors de les tasques de regulació del trànsit i assegurament de la zona d’emergència. Es dóna el cas que els vigilants municipals de Móra estan en procés de convertir-se en cos de Policia Local i han pogut observar les actuacions que els afectaran.
 
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha fet seguiment de l’emergència realitzant les comunicacions pertinents. La DGPC ha desplaçat 3 tècnics de la DGPC (dels serveis territorials a Terres de l’Ebre i del servei de Logística i Operativa Territorial). Els tècnics de Protecció Civil a més d’ajudar a la coordinació de la gestió de l’emergència i logística han enllaçat la informació de l’emergència amb el CECAT.
 
Podeu descarregar-vos les fotografies i el vídeo del simulacre a http://pool.acn.cat/