Els ministres de la UE intentaran assolir avui a Brussel·les un acord de negociació en la reforma de la Política Pesquera Comuna

Pelegrí alerta que 'la proposta que es planteja és inadmissible i tindrà un fort impacte sobre el sector pesquer català'

query_builder   14 maig 2013 15:33

event_note Nota de premsa

Els ministres de la UE intentaran assolir avui a Brussel·les un acord de negociació en la reforma de la Política Pesquera Comuna

Pelegrí alerta que 'la proposta que es planteja és inadmissible i tindrà un fort impacte sobre el sector pesquer català'

el sector preocupat davant la nova PCP
el sector preocupat davant la nova PCP
 
 
La presidència del Consell de Ministres ha advertit als Estats Membres que la sessió d’avui del Consell serà la última oportunitat per assolir un acord polític, sota presidència Irlandesa, per adoptar una proposta de compromís per les negociacions de la reforma de la Política Pesquera Comuna entre el Consell, Parlament i Comissió Europea.
El ministre de Pesca irlandès, Simon Coveney, país que ocupa la presidència de torn de la UE i coordina les negociacions de la reforma, va anunciar ahir al Consell l’acord assolit, el passat 8 de maig, en les reunions a tres bandes que mantenen els experts del Parlament Europeu, la Comissió i el Consell, en relació al Reglament sobre l’Organització Comuna de Mercats (OCM) de productes de la pesca i l’aqüicultura.
La OCM de productes pesquers inclou les normes sobre etiquetat obligatori i l’acord estableix que, amb l’objectiu d’oferir una millor informació al consumidor, s’establirà l’obligatorietat d’incloure un indicador geogràfic més precís, el tipus d’art emprat en la pesca extractiva, la data de consum preferent i la indicació de si el producte és fresc o congelat. L’acord assolit, que encara ha de ser ratificat pels 27, no inclou l’obligatorietat d’informar al consumidor la data de captura.
El DAAM, que encara no ha pogut accedir al document acordat, lamenta que un cop més s’hagin prioritzat les tesis defensades per la flota d’altura en detriment de la nostra flota costera. La informació obligatòria sobre la data de captura dels productes de la pesca fresca, proposada per la Comissió Europea, és un element imprescindible per a la distinció i promoció de la pesca de proximitat, com la realitzada per la flota catalana, que proporciona cada dia a les nostres llars un peix de qualitat. L’eliminació d’aquesta informació en l’etiquetat obligatori anirà clarament en detriment dels consumidors i del rendiment econòmic del sector pesquer català.
 
Segons ha manifestat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació  Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, la proposta de reforma de la Política Pesquera Comuna, presentada el 13 de juliol de 2011, no era de cap manera acceptable per part de Catalunya, ja que posava en perill el sistema productiu de la pesca i l’aqüicultura catalana.
 
“El Govern de Catalunya  va considerar que la proposta inicial de Brussel•les no es podia admetre de cap manera, perquè no estava dissenyada amb cap respecte vers les diferents situacions territorials ni tampoc adaptada a les grans diferències dels segments de la flota pesquera europea”, ha afegit PelegrÍ.
 
En aquest sentit, segons el conseller, “tant el Govern català com el  sector de la pesca de Catalunya vam lamentar que el text inicial mostrés un gran desconeixement de la realitat  de la pesca, l’aqüicultura i la comercialització pesquera en el Mediterrani català, per la qual cosa les alternatives que es plantejaven són de difícil aplicació per part d’aquest sector”.
 
 
“Per tant, com vaig  dir d’una manera clara en el seu moment, la prevista política de pesca de la Unió Europea per al període 2013-2022 posava en perill la flota catalana, ja que deixava fora el 95% del sector pesquer català. Aquesta reforma podria ser altament lesiva i suposar un greu impacte per a la competitivitat del noster sector”, ha comentat finalment Pelegrí.
 
En relació al reglament base de la Política Pesquera Comuna, els ministres intentaran assolir avui un nou acord de compromís per a les negociacions amb el Parlament i la Comissió.
 
Els principals aspectes sobre els que no hi ha consens són l’assoliment del Rendiment Màxim Sostenible, la gestió de la capacitat de les flotes i els instruments financers per assolir-lo, la regionalització i els descarts.
 
El ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va presentar ahir durant la seva intervenció al Consell de Ministres, la postura defensada pel DAAM en relació a les conseqüències lesives que tindria l’obligació de desembarcar al Mediterrani peixos de talla immadura. La proposta presentada pel DAAM d’eliminar l’obligació de desembarcament de peix immadur al Mediterrani és recolzada pel sector pesquer, les ONGs, i el món científic.
 
El DAAM ha advertit des dels inicis de la reforma de les conseqüències que tindria, un cop més, aplicar una mesura de caràcter general sense tenir en compte les singularitats i realitats dels diferents segments i caladors de pesca, especialment pel Mediterrani i espera que en les negociacions que tindran lloc avui, es tinguin en compte aquestes singularitats.
 
 
 

1  

Imatges

el sector preocupat davant la nova PCP

el sector preocupat davant la nova PCP 433