Logo Lletres per a tothom

Una jornada al Palau Macaya de Barcelona posa en comú bones pràctiques en alfabetització de persones immigrades

query_builder   21 maig 2013 17:00

event_note Nota de premsa

Una jornada al Palau Macaya de Barcelona posa en comú bones pràctiques en alfabetització de persones immigrades

El Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa”  lliuraran demà maletes pedagògiques del programa “Lletres per a tothom” a diversos ens col·laboradors
El Palau Macaya de Barcelona acollirà demà dimecres al matí una jornada sobre alfabetització de persones immigrades en la qual es posaran en comú diverses iniciatives i bones pràctiques. En el decurs de l’activitat adreçada a professionals d’acollida, formació d’adults i ensenyament del català es farà especial èmfasi en la maleta  “Lletres per a tothom”, una eina amb recursos pedagògics adreçada al professorat i al voluntariat que col·labora en l’alfabetització d’aquest col·lectiu.
 
“Lletres per a tothom” és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” que ha establert per primera vegada un currículum d’aprenentatge del català adaptat a les necessitats formatives de les persones d’origen estranger considerades analfabetes o amb una formació reglada insuficient. En el decurs de la jornada de demà es lliuraran exemplars de la maleta pedagògica a diversos ens locals, escoles d’adults, seus del Consorci per a la Normalització Lingüística i entitats col·laboradores.  
 
L’activitat al Palau Macaya, que compta amb 160 persones inscrites, està organitzada per la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família i per l’Obra Social “la Caixa”. Tindrà continuïtat amb noves sessions a Tarragona (29 de maig), Vic (5 de juny), Girona (7 de juny) i Lleida (11 de juny). La inauguració anirà a càrrec del director general per a la Immigració, Xavier Bosch, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, la directora general d’Educació Secundària Obligatòria, Teresa Pijoan, i el director de l’Àrea d’Integració Social de la Fundació “la Caixa”, Marc Simón.
 
Durant el matí també intervindrà Mònica Molina, experta en alfabetització i aprenentatge de segones llengües, i es durà a terme una taula rodona amb presentació d’experiències a territori. Concretament, s’exposaran les iniciatives en aquest àmbit promogudes pel Consorci per a la Normalització Lingüística d’Esparreguera, per l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, i per l’Ajuntament i el Servei Local de Català d’Abrera, tots ells ubicats al Baix Llobregat.
 
Segons dades de l’Enquesta Demogràfica 2007 de l’Idescat, un 2,3 % de les persones estrangeres majors de 10 anys residents a Catalunya no sabien ni llegir ni escriure. Una xifra que ha anat a la baixa, ja que el Cens de 2001 elevava fins al 5,2 % la proporció d’estrangers analfabets a Catalunya. En tots dos casos, es detecta una major incidència entre les dones que entre els homes, al voltant de mig punt més. Malgrat el descens, la Generalitat entén que el col·lectiu diana de programes com “Lletres per a tothom” continua essent elevat i, per això, impulsa i col·labora amb diverses iniciatives que fomenten l’alfabetització de persones adultes.
 
En aquest sentit, cal recordar que la Llei 12/2009 d’educació de Catalunya (LEC) preveu que l’educació d’adults inclogui l’educació per a la cohesió i la participació social, que comprèn l’acollida formativa a persones immigrades adultes i la iniciació a les llengües oficials. Així mateix, la Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya estableix que les persones nouvingudes puguin assolir a través del servei de primera acollida un nivell de català inicial, així com l’alfabetització necessària per poder accedir a la formació de català.