El conseller Josep Maria Pelegrí insisteix en la necessitat de concentració del món cooperatiu agrari català per a incrementar-ne la competitivitat

query_builder   31 maig 2013 20:08

event_note Nota de premsa

El conseller Josep Maria Pelegrí insisteix en la necessitat de concentració del món cooperatiu agrari català per a incrementar-ne la competitivitat

 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest tarda, l’acte de cloenda de l’assemblea general de la Cooperativa d’Artesa de Segre.
 
Josep Maria Pelegrí ha destacat la importància d’aquesta entitat per a la comarca i l’ha considerat “un clar exemple de cap a on ha d’anar el sector agroalimentari català, grups com el vostre permeten canviar la percepció del sector agrari i de Lleida, i cal posar en valor la vostra contribució a l’hora d’aportar vida al territori, així com la importància del sector agroalimentari en l’economia lleidatana i per a la recuperació econòmica de Catalunya. Sou una cooperativa que caracteritza per una gran implicació dels socis i perquè els socis teniu explotacions agrícoles i ramaderes familiars i, per tant, amb una gran capacitat de resistència en moments de crisis. Sou un dels principals motors de la comarca i de la correcta gestió en depenen moltes explotacions i famílies que hi viuen”.
 
Pelegrí ha volgut fer palès que el Govern català creu fermament en el concepte de centralització de les cooperatives, l’estimula i el promou, i en aquest sentit ha manifestat que la incidència del Pla de Cooperatives ha estat clau per a la millora de la situació del sector, havent-se aconseguit una major concentració i enfortiment de teixit cooperatiu agrari català, passant en menys de deu anys de 450 a 250 cooperatives actives, amb una facturació global de 1.500M€.
 
“Estem donant tot el suport al nostre abast per a ajudar a garantir l’activitat i millorar la competitivitat de les cooperatives, que són un instrument essencial de desenvolupament social i econòmic i de vertebració del territori”, ha assenyalat el conseller, afegint que una de les principals dificultats del cooperativisme agrari català és la seva heterogeneïtat i atomització en moltes cooperatives de dimensió reduïda que no poden fer front als reptes que els planteja el mercat globalitzat en el que han de competir. Des del Departament defensem que una bona estratègia per a garantir la viabilitat del sector agroalimentari consisteix a millorar l’eficiència dels processos productius per a incrementar la seva competitivitat encara més; i a guanyar dimensió concentrant la producció i orientant-la cap al mercat, si és possible cap a la seva internacionalització”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha remarcat que “el model cooperatiu és clau per a aconseguir una millor redistribució de recursos i prestar els serveis de naturalesa social amb més eficàcia. La cooperativa potencia el capital humà alhora que incorpora la responsabilitat social empresarial (RSE) a la seva estructura i pot fer possible la consolidació del concepte d’empresa competitiva”.
 
Pelegrí ha assenyalat que, “tanmateix, per a treure el màxim rendiment de la cooperativa d’Artesa de Segre, cal potenciar alguns aspectes i un d’ells és el Segarra- Garrigues, que és una oportunitat per a la cooperativa perquè ho és per als seus socis. Cal donar-hi impuls i es pot fer vinculant-ho, en primer terme, a la producció de cereals per a pinso que necessita la pròpia cooperativa”.
 
I un altre aspecte a millorar que ha apuntat el conseller és “la confiança dels socis: la venda de cereals per part de socis fora de la cooperativa obeeix a una desconfiança creada molts anys enrere i en els preus que es paguen per al cereal, cada cop més alt. Cal anar fidelitzant la producció de pinso i incrementant la vinculació d’aquesta cooperativa amb Actel. S’ha de millorar constantment la gestió interna de la cooperativa, amb major implicació per part del soci en la vigilància sobre la gestió. I cal concentrar les cooperatives sense deixar de participar en els seus òrgans de decisió de forma directa. Existeixen, doncs, moltes oportunitats en el camp dels subministraments als socis que han de continuar explotant i millorant, i estic segur que serem capaços de fer-ho”.
 
El titular del DAAM ha tancat la seva intervenció felicitant l’entitat per “haver reduït el deute, reestructurant-lo i sanejant així els comptes; i partir d’ara es preveu una línia ascendent de creixement total i absolut. Heu de continuar treballant per integrar activitats a Actel, que està agafant cada cop més força i imatge de rigor en el treball; i teniu una gran oportunitat en el sector vitivinícola, que podria ser una activitat de diversificació molt important. En definitiva, confio plenament en la recuperació de la cooperativa, teniu tots els ingredients per a remuntar i esdevenir una cooperativa de referència”, ha conclòs el conseller.
           
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.