Fotomini

Munté fa seva l'afirmació "res sobre nosaltres sense nosaltres" en defensa del dret a decidir i les polítiques socials

La consellera de Benestar Social i Família ha assegurat que "escoltar el poble és el més democràtic, honest, eficaç i estratègic"

query_builder   31 maig 2013 11:29

event_note Nota de premsa

Munté fa seva l'afirmació "res sobre nosaltres sense nosaltres" en defensa del dret a decidir i les polítiques socials

La consellera de Benestar Social i Família ha assegurat que "escoltar el poble és el més democràtic, honest, eficaç i estratègic"

Foto1
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha pronunciat aquest matí una conferència al Fòrum Europa – Tribuna Catalunya. Munté ha començat la seva intervenció amb agraïments a Montse Candini, alcaldessa de Calella i senadora de CiU, a qui va demanar que l’acompanyés avui "per una complicitat de gènere”: “Les dones en política, com segur en altres sectors, necessitem fortes aliances entre nosaltres. La política és complicada per a les dones, però és que la política necessita a les dones", ha afirmat. “I perquè és alcaldessa i cada dia, com molts altres alcaldes i alcaldesses del nostre país, donen el millor de si mateixos des de la primera línia de combat. Al costat de les persones, les entitats i les empreses,  afrontant les dificultats, les queixes, les problemàtiques d'uns i altres. Amb les competències que tenen atribuïdes i amb les que no. Amb recursos que tampoc mai són els que correspondria".
 
En aquest sentit, Munté s’ha referit al Projecte de llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, el qual ha qualificat com "una nova amenaça que em preocupa per l'afectació que això pogués tenir sobre el dia a dia dels serveis socials bàsics, perquè precisament ens cal més política social feta des de la proximitat". Segons Munté, aquesta reforma "contravé l'esperit del sistema públic de serveis socials a Catalunya, en el qual els ens locals són la porta d'entrada al sistema i eix vertebrador de tota la xarxa de serveis, a més de ser una nova mostra de la voluntat recentralitzadora de l’Estat. No cal dir que batallarem per mantenir el nostre model català de serveis socials".
 
La consellera de Benestar Social i Família ha enumerat també els objectius de les polítiques socials, els quals, “ara mes que mai”, han de ser: "Garantir els drets socioeconòmics dels ciutadans; promoure el desenvolupament de les capacitats de les persones, actuant com a eina anivelladora de les desigualtats, i reduir el percentatge de persones, famílies i llars amb unes condicions de vida per sota del que resulta acceptable".
 
I en aquest sentit, Munté ha destacat que "aquesta és precisament la concepció de les politiques socials, enteses com una inversió, fugint de la seva identificació com a font de despesa. Parlem d’una inversió de present i de futur".
 
La consellera de Benestar Social i Família s’ha referit també al debat de la universalitat i la coresponsabilitat afirmant que "sense els recursos necessaris no es pot atendre per igual a tothom, per tant no podríem parlar de facto de ‘serveis universals’. Els recursos públics en moments crítics com els actuals s'han de dirigir prioritàriament a les persones amb menys recursos. Però la universalitat és compatible amb el fet que les persones que reben els serveis puguin participar, d'acord amb la seva capacitat econòmica, el seu nivell de renda i patrimoni, en el seu sosteniment. Garantint la gratuïtat per a aquelles que no tenen aquesta capacitat econòmica".
 
La consellera ha recordat que “l'Estat ens dóna l'esquena en matèria de polítiques socials" i concretament en l’àmbit de la llei de la dependència ha destacat "quina era la previsió i quina es la perversió: aportacions a parts iguals que mai s’han complert davant una aportació del 80% de la Generalitat vers el 20% de Estat l’any 2012".
 
Munté ha assegurat que "el pes qualitatiu del Tercer Sector és indubtable i el veiem com un aliat, tant per consensuar i definir quines són les polítiques socials que ara necessitem, com per aplicar-les. I el Pla de suport al Tercer Sector, signat el 17 de setembre passat, és una bona eina de suport i compromisos mutus".
 
"La fortalesa de la nostra societat civil també es manifesta amb la tasca de les persones voluntàries, persones que actuen des del compromís i l’acció directa" ha afegit.
 
Per acabar, la consellera ha fet seva l’expressió "res sobre nosaltres sense nosaltres" i ha demanat “escoltar la veu dels ciutadans, de les persones, del poble. Les necessitats socials, les demandes, han de ser escoltades”. Segons Munté, "el dret a decidir pretén transformacions nacionals que seran socials. Escoltar el poble és el mes democràtic, honest, eficaç i estratègic".

1  

Imatges

Imatge de la conferència

Imatge de la conferència 3378