Més d'un centenar de professionals de la salut reunits en una jornada sobre "Ètica del cuidar i dignitat del pacient"

Està organitzada pel CatSalut amb la intenció de reflexionar i compartir les experiències que es duen a terme a la Regió Sanitària de Girona

query_builder   31 maig 2013 14:24

event_note Nota de premsa

Més d'un centenar de professionals de la salut reunits en una jornada sobre "Ètica del cuidar i dignitat del pacient"

Està organitzada pel CatSalut amb la intenció de reflexionar i compartir les experiències que es duen a terme a la Regió Sanitària de Girona

Els avenços de la ciència i la medicina aporten grans beneficis a la humanitat perquè permeten curar malalties com mai no s’havia aconseguit fer fins ara. Però, no tot el que és tècnicament possible és èticament acceptable, ni compatible amb una atenció respectuosa que fomenti l’autoresponsabilització en la pròpia salut. És per això, que sorgeix la necessitat de reflexionar sobre els conflictes ètics i morals que plantegen els nous avenços en matèria de salut, i que preocupen tant a pacients com a professionals de l’àmbit sanitari.
 
“Ètica del cuidar i dignitat del pacient” és el titular de la jornada de reflexió en bioètica que ha organitzat el CatSalut a Girona per al proper 3 de juny a l’Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat. L’acte està dirigit a professionals tant sanitaris com no sanitaris que treballin directament amb l’atenció a les persones, amb l’objectiu de crear un marc de reflexió i compartir les experiències que es duen a terme a la Regió Sanitària. Els organitzadors pretenen que la jornada pugui ajudar als professionals en la presa de decisions i els ampliï els coneixements en relació a les implicacions que comporten les conductes rutinàries dels professionals.
 
La jornada s’ha dividit en dos grans blocs: d’una banda, conèixer  des de la pràctica habitual dels professionals, les situacions en les que es troben i com realitzen la presa de decisió; i de l’altra com funcionen els comitès d’ètica als centres sanitaris.
 
La jornada serà inaugurada a les 9.00h pel director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Sr. Josep Trias, i seguidament el Sr. Francesc Torralba, filòsof i teòleg de reconegut prestigi que actualment és director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull i consultor del Consell Pontifici de la Cultura del Vaticà, entre d’altres, oferirà la conferència “Ètica del cuidat i dignitat del pacient”.
 
A les 10.30h tindrà lloc la taula rodona “Pràctica i decisió ètica en l’atenció a les persones”, en la que s’abordarà la cura i la protecció a les persones com a pràctica en la decisió ètica dels pacients més vulnerables. La taula rodona permetrà compartir les experiències diàries amb les que es troben diferents professionals del Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i del Centre Sociosanitari Mutuam de Girona, moderats per la Dra. Rosa Rosa, cap de servei de cures pal·liatives de l’Institut d’Assistència Sanitària.
 
Posteriorment el Sr. Josep M. Busquets, responsable de Bioètica del Departament de Salut, oferirà la conferència “Els Comitès d’Ètica”, la qual donarà el tret de sortida a la segona part de la jornada en la que es compartiran experiències de com s’organitzen i com funcionen diferents comitès d’ètica de la Regió Sanitària de Girona, en concret, dels hospitals de Palamós, Campdevànol i Olot a més de l’Institut de Religioses Sant Josep de Girona.
 
Els comitès d’ètica assistencial (CEA) són òrgans consultius, multidisciplinaris i que integren diverses ideologies morals del seu entorn. Estan al servei dels professionals i usuaris d’una institució sanitària per ajudar a analitzar els problemes ètics que puguin sorgir en el desenvolupament de l’atenció sanitària, amb l’objectiu, en darrera instància, de millorar la qualitat assistencial. Les seves aportacions tenen un caràcter d’assessorament i en cap cas són vinculants. A la Regió Sanitària de Girona hi ha 5 institucions que tenen CEA acreditats pel Comitè de Bioètica de Catalunya, l’òrgan assessor en matèria de bioètica i fòrum de referència en el debat bioètic del Govern de la Generalitat de Catalunya, que són l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, l’Hospital Sant Jaume d’Olot, la Corporació Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut i l’Institut d’Assistència Sanitària. La resta d’institucions tenen altres marcs de debat i reflexió a l’entorn de temes ètics.
 
La cloenda de la jornada anirà a càrrec de la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut,. Roser Vallès, a les 13.15h.