Acte de presentació de la campanya INFOCAT i Forestal 2013 al Pirineu

query_builder   12 juny 2013 10:01

event_note Nota de premsa

Acte de presentació de la campanya INFOCAT i Forestal 2013 al Pirineu

El delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, i la directora dels Serveis Territorial d’Interior a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Anna Miranda, van presentar ahir dimarts 11 de juny la Jornada informativa sobre l’INFOCAT (Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya) i la Campanya Forestal 2013 als alcaldes i presidents dels Consells Comarcals de l’Alt Pirineu.
 
Aquesta Jornada va celebrar-se al Parc de Bombers de Tremp i entre altres temes es va informar del Pla INFOCAT i l’organització de la protecció civil als municipis a càrrec de Valentí Sala, responsable de Protecció Civil del departament d’Interior a Lleida. Jordi Solà, cap de la Regió d’Emergències de Lleida va explicar el dispositiu del Cos de Bombers de la Generalitat en la Campanya Forestal 2013. També es va informar sobre el dispositiu d’aquesta Campanya i les mesures per a la prevenció d’incendis a càrrec de Llorenç Ricou, sotsinspector del Cos d’Agents Rurals i de les actuacions del Cos de Mossos d’Esquadra en el pla INFOCAT, a càrrec de l’Inspector Josep Chacón, sotscap de la Regió Policial del Pirineu Occidental del Cos de Mossos d’Esquadra. Finalment, es va explicar l’organització del sistema sanitari del SEM en els plans d’emergència i Sergi Turmo, tècnic de protecció civil dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida va parlar sobre les comunicacions i l’ús de les terminals de la xarxa RESCAT.
 
En relació a la dotació de personal dels Bombers de la Generalitat per aquesta Campanya 2013, la Regió d’Emergències de Lleida comptarà amb una dotació ordinària de 1051 bombers, una xifra similar a l’any anterior. A aquesta dotació s’afegeixen 112 efectius més de dotació específica de campanya forestal, fent un total de 1163 persones. A més, Catalunya disposa de 31 mitjans aeris, igual que l’any 2012.
 
En aquesta Jornada van intervindre tots els responsables dels cossos relacionats amb les emergències: Bombers,  Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Agents Forestals i el SEM per tal d’assegurar la seva coordinació amb els ajuntaments i els consells comarcals.
 
Cal remarcar que en la investigació de causes (2002-2012) i evolució estadística, les negligències són la primera causa d’incendi amb un 40,8 %, seguit dels intencionats amb un 22,37 %, accidents 12,5%, causes desconegudes 11,65 %, causes naturals 11,11 %, i finalment els revifats amb un 1,48 %.