Antoni Mateu, secretari de Salut Pública; Joaquim Casanovas, gerent de l’Institut Català de la Salut; Dolors Forès, presidenta de CAMFIC; Núria Forn, presidenta d’AIFICC, i M. Rosa Irla, en representació d’ACI, han inaugurat la V Trobada del Programa d’Atenció Primària sense Fum que s’ha celebrat a Barcelona el dia 11 de juny.
La Trobada ha revisat l’ús de les noves tecnologies tant per donar suport i facilitar el treball en xarxa com per ajudar a deixar de fumar. S’ha presentat una nova versió de la part de la
web adreçada a la ciutadania que potencia l’ajuda per deixar de fumar, incloent molts elements interactius i un nou curs a distància que han fet o estan fent 408 professionals de tot Catalunya, i que és complementari a diversos cursos presencials específics.
També s’hi ha parlat d’un nou curs en línia específic desenvolupat en el marc del programa "Infància sense fum", pioner a l’Estat, que ha format 507 professionals de l’àmbit de la pediatria i la infermeria fins a l’abril de 2013. En la prova pilot realitzada, es van obtenir millores significatives tant en els professionalscom en els progenitors que fumen (que es va relacionar amb una menor exposició dels infants al domicili). En ambdós casos, la formació s’ha fet mitjançant un mòdul en línia amb simulació i resolució autodirigida de casos que va ser prèviament avaluat.
Una aplicació per a mòbils, Quit Good Nico, que ajuda a deixar de fumar i que s’ha presentat a la Trobada, pot ser també una bona ajuda complementària als serveis presencials.
La Xarxa d’Atenció Primària sense Fum disposa de diferents grups de treball. Entre els quals hi el de joves i el de metodologia grupal, que han presentat les propostes de aplicació a escala local.
La importància de les activitats comunitàries per prevenir i ajudar a deixar de fumar ha estat revisada en una taula rodona en què s’ha destacat l’experiència de la Setmana sense Fum que es desenvolupa en nombrosos centres de salut, l’aplicació del Facebook o la participació de la població mitjançant videoentrevistes enregistrades o un concurs de grafits.
S’ha parlat també de les dificultats específiques que afronten adolescents i joves a l’hora de començar a deixar de fumar o plantejar-se deixar-ho, i de com els professionals de la salut poden ajudar-los a aconseguir-ho.
Finalment, el periodista i director del diari ARA, Carles Capdevila, ha aportat la seva visió, emfasitzant la importància de la comunicació amb els pacients i la població en un moment històric per diversos motius i en què, cada vegada més, els ciutadans volen estar informats i participar en les decisions sobre la seva salut i on les xarxes socials tenen un paper fonamental.
El programa¡¡"Atenció primària sense fum" (PAPSF)
El programa "Atenció primària sense fum" (PAPSF) s’emmarca en el conveni de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb les diferents societats científiques de l’atenció primària de salut (CAMFIC, AIFICC i ACI). És un programa pioner i de referència tant a escala estatal com internacional, que es va iniciar l’any 2002 i arriba a tots els centres de salut de Catalunya. En aquest moment hi ha 579 referents de la xarxa d’APSF (és a dir, personal mèdic i d’infermeria d’atenció primària) i 95 professionals externs o convidats.
El consum de tabac continua sent un important problema de salut pública
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, una quarta part (25,4%) de la població fuma diàriament i un 3,1% ho fa ocasionalment. El percentatge de fumadors actuals és del 28,5%, un punt menys que en l’Enquesta anterior. El percentatge d’exfumadors (21,8%) s’ha incrementat considerablement respecte a l’any 2006 (19,7%).
Al voltant de 9.500 persones moren cada any a Catalunya per malalties directament atribuïbles al consum de tabac, ja sigui de forma activa (8.460 morts a l’any) o passiva, per exposició al fum ambiental del tabac (entre 700 i 800 morts a l’any).
El tabac és el principal factor de risc de les malalties cròniques, com les cardiovasculars, el càncer o les respiratòries. El Pla de prevenció i atenció a la cronicitat, que s’emmarca en el Pla de salut, té entre els fronts d’actuació la prevenció i el control del tabaquisme. Una de les actuacions recollides és el programa "Atenció primària sense fum".
Segons dades de desembre de 2012, 55.490 persones que han estat visitades a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut han deixat de fumar el darrer any. Si aquestes dades s’extrapolen a tota l’atenció primària, es pot afirmar que al voltant de 70.000 persones visitades han deixat de fumar el darrer any.