Més de 300 participants a la I Caminada "A bon pas fem salut"

query_builder   12 juny 2013 19:27

event_note Nota de premsa

Més de 300 participants a la I Caminada "A bon pas fem salut"

Acumular trenta minuts d’activitat física moderada al dia, per exemple caminant a bon pas, allarga la vida amb bona salut

 

A Catalunya, cada any, la causa de mort de més de 3.300 persones està relacionada amb el sedentarisme

 

Caminada
 
Avui s’ha celebrat la I Caminada “A bon pas fem salut” a Barcelona. La caminada ha començat a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (al carrer de Roc Boronat) i ha acabat a la plaça dels Campions, al costat de la platja de la Nova Icària. Es tracta d’un recorregut sense dificultat i sense barreres, accessible a tothom. Per transmetre el missatge que molts tipus d’activitats físiques són saludables, la caminada s’ha complementat amb altres activitats com la marxa nòrdica, el tai-txi (lligat a l’iniciativa “Activa’t als parcs”), l’swing i una sèrie d’estiraments (lligats al Pla d’activitat física, esport i salut -PAFES) .
 
A la caminada hi ha participat el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; el director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras; i el gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Conrad Casas. En total hi han participat més de 300 persones, entre 7 mesos i 79 anys, la majoria de les quals formaven part de grups familiars o eren amics o companys de feina.
 
La caminada ha estat organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Districte de Sant Martí i la Secretaria General de l’Esport. També ha comptat amb el suport de diverses entitats i empreses ciutadanes.
 
L’objectiu d’aquesta activitat és sensibilitzar la població sobre la importància de caminar a bon pas i fer altres formes d’activitat física com una de les millors maneres de cuidar la salut i prevenir l’aparició de malalties. Per aquest motiu s’han triat un seguit d’activitats adreçades a totes les edats i persones i que poden combinar-se per acumular els trenta minuts d’activitat física diària que s’ha demostrat que contribueixen a millorar la salut.
 
L’activitat física és una forma de cuidar-se divertida, barata i saludable. A més, la participació en grup reforça el missatge que és més fàcil fer-la, més divertit i es manté el compromís durant més temps quan es practica en grup.
 
Més actius, més sans, menys despesa sanitària
 
Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics del Govern. El PAFES ja s’ha estès al 90% del territori i més de 200.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària. El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2011 en un 19%, sobretot en la població diana del PAFES, en què ha disminuït en un 34%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és entre 150 i 300 € superior a la d’una persona activa. Es calcula que les xifres de reducció del sedentarisme en els darrers quatre anys representen un estalvi extrapolat de 54 milions d’euros.
 
El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) recomana, com a mínim, acumular trenta minuts d’activitat d’intensitat moderada cinc dies per setmana. L’activitat física saludable s’estima a partir de la suma de les persones que fan una activitat física moderada i les que en fan una d’alta, i a Catalunya el 2012, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 70,5%. El percentatge és més alt en homes (72,1%) que en dones (68,9%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d’alta intensitat. Des de l’any 2006 fins al 2012, l’evolució de la població de 15 a 69 anys que realitza una activitat física saludable mostra un augment d’aquesta prevalença.
 
La salut està influenciada per nombrosos determinants, molts dels quals estan fora del sistema sanitari. Mantenir un bon estat de salut de la població impulsa el desenvolupament i benestar de la societat. Per aquests motius, per millorar la salut de la població es necessita l’acció conjunta de l’administració i la societat civil. Aquesta caminada s’emmarca en l’acció interdepartamental i intersectorial  que es recull en el Pla Interdepartamental de Salut Pública que s’està elaborant liderat des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
 
Més informació:
 

2  

Fitxers adjunts

Caminada "A bon pas fem salut"

Caminada "A bon pas fem salut"
JPG | 3455

Caminada "A bon pas fem salut"

Caminada "A bon pas fem salut"
JPG | 3632