Benestar Social i Família reforça el paper de la família extensa en l'acolliment d'infants tutelats a Girona

query_builder   17 juny 2013 14:08

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família reforça el paper de la família extensa en l'acolliment d'infants tutelats a Girona

Avui es posa en funcionament el projecte pilot “La meva família m’acull”, que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares
El Departament de Benestar Social i Família reforçarà el paper de la família extensa en l’acolliment d’infants i adolescents tutelats per la Generalitat a la ciutat de Girona. Avui s’ha posat en marxa el projecte pilot “La meva família m’acull”, que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares.
 
Quan un nen o una nena es troba en una situació de desemparament, el Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), n’assumeix temporalment la tutela fins que es resol la situació que ha portat a prendre aquesta mesura. En aquest casos, l’infant o l’adolescent ha de deixar de conviure amb els seus pares i la DGAIA li busca un entorn més adequat per al seu desenvolupament, ja sigui un acolliment en família extensa –avis, tiets, germans grans–, un acolliment en família aliena o passar a conviure a un centre residencial.
 
L’acolliment en família extensa és la mesura protectora que millors resultats obté, sempre que sigui aplicable, i preval sobre l’acolliment en família aliena i l’acolliment en un centre. La voluntat del Departament de Benestar Social i Família és ampliar aquest suport i desplegar, si la seva avaluació és positiva, el projecte “La meva família m’acull” de forma progressiva per tot el país. Inicialment, es podran beneficiar d’aquest servei 25 infants i 21 famílies extenses de Girona, que s’aniran ampliant en la mesura que aquesta proposta sigui la més adequada en interès dels infants objecte de protecció.
 
El programa que s’ha posat en marxa avui a Girona s’afegirà als territoris i ciutats on ja s’està aplicant: els districtes de Sant Martí i Nou Barris de Barcelona; les ciutats de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, Reus i Lleida; la comarca de La Selva i les Terres de l’Ebre. Fins avui, en aquests territoris s’està atenent un total de 575 infants i adolescents i a 520 famílies acollidores extenses.
 
En aquestes localitats s’ha creat un equip específic format per un psicòleg o psicopedagog, un treballador social i un educador social, amb l’objectiu de fer els estudis de les famílies acollidores i el seguiment de les existents, amb la voluntat d’oferir-los, entre d’altres, una formació en grup per preparar-les per totes les situacions que poden sorgir durant l’acolliment, ja sigui en la fase d’acoblament, en el retorn de l’infant amb la seva família o en satisfer les seves necessitats afectives i socialitzadores.
 
Objectius del programa
“La meva família m’acull” es pot resumir en tres grans objectius:
  • Garantir que tots els infants i adolescents puguin ser acollits per la seva família extensa, sempre que s’hagin de separar dels seus pares, que tinguin família extensa, que aquesta hi estigui interessada i que hi hagi les condicions adequades per fer-ho
  • Assegurar l’èxit de l’acolliment dels nens i nenes per part dels seus familiars
  • Ampliar l’abast del projecte a altres territoris de Catalunya, si així ho aconsella el resultat de la seva avaluació.
 
“La meva família m’acull” es posa en funcionament a la ciutat de Girona amb la col·laboració de l’Associació AD’ Iniciatives Socials i l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de la ciutat.