El conseller Pelegrí anuncia l'inici imminent d'accions per gestionar la nova Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre

query_builder   19 juny 2013 12:42

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí anuncia l'inici imminent d'accions per gestionar la nova Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha explicat avui, en resposta oral al Parlament, que divendres, 28 de juny, presidirà una reunió del Consell Promotor de la Reserva de la Biosfera per tal de començar a definir el seu model de gestió i concretar les accions per dur a terme de forma imminent. La UNESCO va designar les Terres de l’Ebre, el 28 de maig passat, nova Reserva de la Biosfera.
 
Precisament serà en el marc d’aquesta reunió que es definirà un model de governança que entronqui amb els objectius de la candidatura, els principis que han de regir el pla d’acció i les directrius per establir i potenciar la marca. També s’hi definiran els sistemes de coordinació amb les polítiques relacionades dels diferents nivells institucionals i la necessària promoció  del significat, objectius i ambicions de la reserva dins dels pobles i ciutats de les Terres de l’Ebre.
 
Pelegrí ha explicat que “aquest nomenament serà també una eina per gestionar millor el territori i ha de suposar una marca de qualitat reconeguda mundialment que ha de fer compatible la preservació de l’entorn com el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l’Ebre”. Es tracta, doncs, de remarcar la importància del sector primari i dels productes de l’Ebre, així com de la seva riquesa patrimonial natural i arquitectònica.
 
A més, ha volgut destacar que “el reconeixement com a Reserva de la Biosfera ha de suposar també una oportunitat que ha de comportar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i sobretot el reconeixement dels seus valors patrimonials, tant naturals i paisatgístics com històrics i culturals.”
La candidatura de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera ha rebut el suport de l’anterior govern i de l’actual. Així, el Govern actual ha treballat discretament i amb  perseverança durant el darrers dos anys per aconseguir que s’aprovés la proposta compartint-ne els principis i la seva importància per al territori. Tot això de la mà de la Cambra de Comerç de Tortosa, el CODE i altres organitzacions de la societat civil.
 
Precisament en aquest sentit, Pelegrí ha volgut deixar clar que “un dels punts forts de la candidatura ha estat el consens aconseguit entre les institucions, la societat civil i els partits polítics”. Per això ha volgut fer una petició expressa per “liderar el desplegament de la Reserva amb la voluntat de màxim consens i deixant de banda qualsevol interès esbiaixat per tal que aquest sigui un projecte de llarga volada, un projecte per al conjunt de les Terres de l’Ebre”