Protecció Civil de la Generalitat baixa a ALERTA el Pla INUNCAT per la millora de la situació a la Val d'Aran

query_builder   19 juny 2013 13:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat baixa a ALERTA el Pla INUNCAT per la millora de la situació a la Val d'Aran

 

  • Protecció Civil recorda que cal mantenir les precaucions en les activitats a l’entorn de rius i rieres de la Val d’Aran i la resta de comarques del Pirineu Occidental
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha rebaixat a fase d’ALERTA el Pla INUNCAT per la millora de la situació que es viu a la Val d'Aran per les inundacions a causa de la crescuda dels rius dels darrers dos dies. Un cop els bombers hagin determinat que la zona és segura i els tècnics locals hagin fet les inspeccions d’infraestructures i edificacions de la zona, es podrà iniciar el retorn dels evacuats als seus habitatges.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar acostar-se a les lleres dels rius fins que finalitzi l’episodi d’alerta i que els diversos cossos operatius hagin fet la valoració de l’afectació.  
 
Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit demanen reduir els desplaçaments a aquells estrictament necessaris fins que es tanqui l’episodi d’alerta, perquè el cabal d’aigua dels rius continua sent molt elevat. Es demana molta prudència als habitants de la zona en els desplaçaments interurbans fins que s’acabin de fer les inspeccions de les vies durant el dia d’avui per part dels tècnics de carreteres. La primera inspecció realitzada aquest matí constata que s’han produït danys estructurals a infraestructures i carreteres.
 
També es demana als veïns de segones residències i visitants que no es desplacin a la zona per comprovar l’estat de les seves vivendes fins que s’hagi inspeccionat l’estat de les carreteres i la situació estigui més normalitzada. Les activitats i desplaçaments programats també queden condicionats a la seguretat de les vies i de la zona.
 
La situació actual és la següent:
 
En aquests moments hi ha 70 efectius dels Bombers de la Generalitat, 3 helicòpters i 35 vehicles. Tres tècnics del cos ja han començat a fer les revisions preventives per valorar les afectacions estructurals bàsiques a la zona.
 
Els Mossos d’Esquadra treballen a la zona amb 70 efectius. 24 dotacions a la Vall d’Aran i 9 al Pallars i 1 helicòpter.
 
Els Agents Rurals treballen amb 12 dotacions a la zona.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques manté activats 30 efectius amb 11 ambulàncies i 1 helicòpter medicalitzat.
Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat tècnics d’Operacions Territorials des de Lleida i Barcelona i Creu Roja manté efectius per si cal assistir persones evacuades.
 
 
Desallotjaments/Evacuacions: 311 persones
 
283 a Vall d’Aran i 28 al Pallars Sobirà
 
  • Vall d’Aran:
 
- Vielha: 15 persones (allotjades a l’Hotel Urogallo)
- Les: 55
- Bossòst: 27 persones confinades
- Arties: 179 ubicades a la mateixa població a l’església i a l’hotel Edelweiss.
- Aubèrt: 7 persones reallotjades en domicilis particulars
 
  • Pallars Sobirà:
 
- Llavorsí: 10
- Espot: 9 persones desallotjades
- Mola de Tírvia: 3 persones
- Aidí: 6 persones incomunicades al nucli d’Aidí que s’hi han quedat per voluntat pròpia però no corren perill.  
 
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que no hi ha hagut cap afectació personal i que avui s’ha traslladat una persona gran per a una prova programada a l’Hospital de Viella i que a altres dues persones se’ls han reprogramat les visites mèdiques.
 
 
- SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC: 
Segons informa Endesa el núm. afectats és de 269 abonats afectats. Hi ha 2 helicòpters treballant per portar grups electrògens. Actualment hi ha 4 grups electrògens connectats i 14 preparats per ser connectats.
 
 
- SERVEI TELEFÒNIC:
 Continua la recomanació de no saturar les línies perquè encara hi ha afectacions de telefonia fixa i de mòbil. Les i Bossòst no tenen servei de telefonia fixa i hi ha afectacions destacades de telefonia mòbil a Arties.
 
 
- SERVEI DE GAS:  
 Repsol Gas informen que continuen els 5 carrers de Vielha sense subministrament.
 
 
- SERVEI D’AIGUA:
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT ha gestionat el desplaçament de dues cisternes d’aigua potable per reomplir el dipòsit d’aigua de l’Hospital de Vielha, ja que el dipòsit de Vielha ha patit alguns desperfectes que dificulten la captació d’aigua potable al municipi i que afecta unes 3.500 persones aprox. Alhora, s’està intentar derivar aigua d’altres dipòsits. També hi ha algunes infraestructures d’aigua afectades a Arties. En aquest sentit, es treballa de forma coordinada amb el Conselh Generau d’Aran per facilitar tot el que es pugui necessitar fins la recuperació del servei.
 
 
- Estat Xarxa Viària (Servei Català de Trànsit):
  • N-230 tallada entre Vielha i la frontera francesa (N-125)
  • N-141 tallada a Bossòst
  • C-28 tallada a Naut Aran, entre Garòs i Gessa (per esfondrament derivat de les inundacions)
 
El transport escolar i el transport públic regular avui s’ha suspès a la Val d’Aran. Al Pallars Sobirà, s’ha  suspès el transport que passa per les localitats de Llavorsí, Esterri, Rivera de Cardós i Alins. De cara a demà, s’espera una millora de la situació pel que fa a la mobilitat i l’activitat escolar.
 
En relació al Pallars, dels 5 centres escolars, un total de 216 no han anat a l’escola/institut (a l’Institut Morelló d’Esterri d'Aneu s’han suspès els exàmens)
 
El total de línies de transport afectades són 19, que transporten 207 alumnes, alguns dels quals han anat als centres escolars per mitjans propis.
 
 
 
TRUCADES 112 i 012:
 
S’han rebut fins al moment un total de 78 trucades al telèfon d’emergències 112 que han generat 68 expedients. Així mateix, el 012 ha atès 78 trucades més de tipus informatiu per facilitar dades de l’emergència.
 
 
Altres incidències:
 
Estan tancats els accessos al Parc Natural d’Alt Àneu i al Parc Nacional d’Aigües Tortes i Sant Maurici. Els Agents Rurals hi patrullen.
 
La pista forestal d’Àreu a Boet, la qual permet donar accés als excursionistes a la Pica d’Estats, ha quedat tallada per la riuada i no s’hi pot accedir fins que no es puguin reparar els danys causats. A més, la riuada ha destruït 3 petits ponts que travessaven la Noguera de Vall Ferrera, un dels quals donava accés al Museu Serradora d’Àreu, radial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya,  el qual ha quedat sense accés, i el museu no es podrà obrir al públic fins que no es reconstrueixi el pont.
 
 
Tremp: Restablert completament el subministrament d’aigua al municipi.
 
 
Pompièrs d'Aran, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, SEM, Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis, i d'altres tècnics i professionals d'altres organismes públics i de companyies de serveis segueixen treballant a la zona.
 
18 municipis de la zona afectada mantenen els seus plans municipals de Protecció Civil activats, alguns d'ells de forma preventiva, no perquè estiguin en la zona de màxima afectació.
 
 
 

1  

Imatges

Comitè tècnic del pla Inuncat reunit aquest matí al CECAT de Barcelona

Comitè tècnic del pla Inuncat reunit aquest matí al CECAT de Barcelona 752